Buraczki Iwony

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg buraków czerwonych oczywiście,
- 125 g śmietany gęstej, kwaśnej (min. 22%),
- 3 jabłka (kwaśne - boskop, antonówka),
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki mąki,
- 4 goździki,
- sól i cukier.

Jak przyrządzić?

Ugotować, lub upiec(smaczniejsze) buraki w łupinach. Zetrzeć buraki i obrane jabłka na tarce o najmniejszych oczkach.

Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać buraki i jabłka z goździkami, zagotować. Doprawić solą, cukrem i śmietaną.

Potrzebne przybory:

Tarka na pewno, ale dla leniwych i fajtłap może być robot.

Jak podawać?

Do potraw z wołowiny i indyka pieczonego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Autorquqinq

Buraczki Iwony: Podobne przepisy

Buraczki Iwony: wypróbuj również

Powiązane Tematy