Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych oczywiście,
- 125 g śmietany gęstej, kwaśnej (min. 22%),
- 3 jabłka (kwaśne - boskop, antonówka),
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki mąki,
- 4 goździki,
- sól i cukier.
Jak przyrządzić?
Ugotować, lub upiec(smaczniejsze) buraki w łupinach. Zetrzeć buraki i obrane jabłka na tarce o najmniejszych oczkach.
Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać buraki i jabłka z goździkami, zagotować. Doprawić solą, cukrem i śmietaną.
Potrzebne przybory:
Tarka na pewno, ale dla leniwych i fajtłap może być robot.
Jak podawać?
Do potraw z wołowiny i indyka pieczonego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | quqinq |