Składniki:
- 2-3 kostki rosolowe,
- 2 serki topione, tzw."kiełbaski",
- 1 śmietana 18% (200 ml),
- 1/2-1 cytryna,
- bazylia,
- makaron (wstążki).
Jak przyrządzić?
2 kostki rosołowe rozpuszczamy w odpowiedniej ilosci wody (a najlepiej w nieco mniejszej niz zalecana). Jak sie zagotuje przykręcamy ogień na minimum, wciskamy serek (zwykle 1,5 "kielbaski" na 2 kostki rosołowe) i mieszamy. Kilka łyżek goracej zupy łączymy w kubku z 1 opakowaniem smietany 18% (zeby się nie zważyła)i dodajemy do garnka. Jak wszystko rozmieszamy, wciskamy ok. pół sredniej cytryny i wsypujemy słuszną ilość bazylii (najlepiej świeżej, oczywiscie rozdrobnionej). Przed każdym podaniem trzeba zupkę porządnie wymieszać, bo sok z cytryny zawsze po jakims czasie sie wytrąca się z całości. Naprawde pycha! Polecam!
Potrzebne przybory:
Garnek i coś lub ktoś do skutecznego w nim mieszania (łyżka się absolutnie nie sprawdza).
Jak podawać?
Podajemy na gorąco, najlepiej z makaronem z typu wstążek, raczej tych grubszych.Wiem, że są tu już przepisiki na zupę serową, ale ten jest troszkę inny, a chyba równie smaczny.
Uwagi:
Zupę trzeba energicznie mieszać podczas dodawania kolejnych składników i uważać, bo śmietana (jak to śmietana...) lubi się ważyć. Ja osobiście nawet jej nie solę, bo nie potrzeba. Ilość cytryny i bazylii według gustu, ale oba składniki są nieodzowne. Pół cytryny to naprawdę minimum. I nie bójcie się bazylii - nawet ona potrzebuje miłości!!:-)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Autor | Paula |