Składniki:
- 75 dkg ziemniaków,
- mały kubek kwaśnej gęstej śmietany (18%),
- świeży koperek,
- jajka ugotowane na twardo (po jednej sztuce na jedzącego).
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, wrzucamy bulion drobiowy i ewentualnie jeszcze vegetę do smaku i gotujemy.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie odlewamy nieco wody z garka (ale nie wylewamy!). Całą resztę w garnuszku miksujemy na krem. Jeżeli krem będzie za gęsty dolewamy wywaru z ziemniaczków(tego, który odlalismy). I to właściwie wszystko. Jajka kroimy w drobną kostkę, koperek drobno kroimy. Krem wlewamy do miseczek, na środek kładziemy dużą łyżkę kwaśnej śmietany, na to sypiemy pokrojone jajka i koperek. Przed przystąpieniem do jedzenia wszystko mieszamy w miseczce... Gwarantuję, że będzie smakowało!!!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Nada |