Składniki:
Ciasto:
- 20 dkg mąki krupczatki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 16 dkg cukru pudru,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.
Masa orzechowa:
- 25 dkg zmielonych orzechów włoskich,
- 3 łyżki wrzącego mleka,
- 1 łyżka masła,
- 2 białka,
- cukier do smaku.
Masa makowa:
- 30 dkg maku,
- 2 łyżki masła,
- cukier do smaku,
- 2 jajka,
- zapach migdałowy,
- bakalie.
Masa serowa:
- 6 jajek,
- 1 kg sera tłustego,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 1 kostka masła,
- bakalie (ilośc wg uznania),
- 1 budyń cytrynowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę i tłuszcz posiekać nożem, dodać cukry, jajka i proszek. Wszystko dokładnie posiekać i wyrobić dokładnie ciasto. Rozsmarować na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.Masa orzechowa: ugotować mleko z masłem. Dodać do tego orzechy, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek z cukrem i do tego dodać orzechy.Masa makowa: mak zmielić trzy razy, podsmażyć z masłem i dodać cukru do smaku, wbić jajka, dodać na końcu zapach i chwilkę jeszcze podsmażyć a następnie wystudzić.Masa serowa: ser zmielić. Żółtka utrzeć z 1 1/2 szklani cukru i masłem. Dodać budyń, mąkę i ser. Na koncu dodać pianę ubitą z resztą cukru i wymieszać delikatnie. Na ciasto wyłożone na blasze wyłożyć masę oczechową, na to masę makową. Zalać to wszystko masą serową i upiec.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |