Składniki:
1\2 kg kapusty
1\2 kg marchwi
1\2 kg pomidorów
1\2 kg papryki czerwonej
1\2 kg cebuli
1\2 kg ogórków
Zalewa:
Po 15 ziaren pieprzu i ziela agielskiego, 6 liści laurowych, 1\4 szklanki oleju, 1\4 szklanki octu 10%, 3\4 szklanki cukru, 3\4 szklanki wody, 3 płaskie łyżki soli.
Jak przyrządzić?
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych otworach, cebulę, pomidory i obrane ogórki pokroić w półplasterki a paprykę w "półpaski"(tzn w paski i na pół). Składniki zalewy zagotować w dużym garnku, włożyć warzywa i gotować 25 min. Następnie gorącą sałatkę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzowac ok 20 min. Wyjąć odwrócić do góry dnem na kilka godzin i odstawić na zimową porę.
Uwagi:
Sałatka ta należy do moich ulubionych gdyż nie czuć w niej tak bardzo octu. Uważam że proporcje są dobrane wyśmienicie. Z podanych proporcji wychodzi 8-9 słoików sałatkowych. Szczerze polecam.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Handi |