Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa toffi:
- 380 ml mleka,
- 200 g masła,
- 200 g kremu toffi,
- 70 g cukru pudru,
- 1 op. budyniu toffi z cukrem.
Ponadto:
- 20 sztuk delicji,
- 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier ubijać. Dodać po żółtku ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką. piec w temp. 170 stopni przez 35-40 min.
Masa toffi:
Na mleku ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać po łyżce budyniu i ucierać. Do masy dodać krem toffi i utrzeć.
Obie galaretki rozpuścić w 700 ml wody.
Z ostudzonego biszkoptu zdjąć nożem skórkę, rozsmarować masę i wyrównać. Na masę ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
Potrzebne przybory:
Mikser, misa, brytwanka, dobre chęci, odrobina cierpliwości.
Uwagi:
Ciasto jest genialne polecam, trochę jest z nim roboty, ale warto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 25 kawałków |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | MONIKA36 |