Składniki:
- 1/4 l mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g czekolady
- 75 g orzechów laskowych
- 50 g kokosanek
- 3/8 l 36% śmietanki
Jak przyrządzić?
Mleko wlać do garnka, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli i cynamon. Ubijać krem trzepaczką i ogrzewać do zgęstnienia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kremie. Pozostawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Na patelni przysmażyć orzechy na złoty kolor, ostudzić a nastepnie zmielić drobno. Pokruszyć kokosanki, a śmietanę ubić na sztywno. Z tych 3 składników zmieszanych razem utworzyć krem. Wlać oba kremy do formy i zamrozić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |