Składniki:
8 średnich marchewek,
1 szklanka cukru,
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
4 jajka,
80 g orzechow laskowych lub włoskich,
1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Jak przyrządzić?
1. Zetrzeć marchewki do dużej miski na tarce o jak najmniejszych oczkach.
2. W osobnej miseczce roztrzepac jajka tak, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.
3. Do marchewki dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszać.
4. Wlać olej i znów wymieszać.
5. Pokroić orzechy i dodać do ciasta.
6. Czekoladę przed wyjęciem z papierka uderzyć mocno o blat, żeby ją pokruszyć i również wrzucić do miski. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie.
7. Wysmarować tortownicę olejem. Przełożyć ciasto, wygładzić powierzchnię.
8. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 min. Ciasto będzie gotowe, kiedy nie będzie się przylepiać do wbitej wykałaczki.
Jak podawać?
Można podawać z zimną ubitą śmietaną 36%
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eva |