Składniki:
2 zupki chińskie (pikantna i łagodna), najlepiej Vifon, 2 wędzone udka kurczaka lub indyka, 1 puszka ananasa, 1 puszka kukurydzy, 10 dag żółtego sera, papryki (czerwona, żółta, zielona - taki melange ładnie wygląda), ziarna słonecznika i siemienia lnianego, oliwki, garść sparzonych rodzynek, pomidor (opcjonalnie),
sos:
1 jogurt naturalny, 1 łyżkę ketchupu (Pudliszki), 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 3-4 ząbki czosnku,
przyprawy: vegeta, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, curry, papryka, pieprz, czasami dodaję odrobinę sosu Tabasco.
Jak przyrządzić?
Zupki chińskie zalewamy gorącą wodą razem z dołączonym olejem i przyprawami proporcje tak jak napisane na opakowaniu, odstawiamy. Pozostałe składniki drobno kroimy i mieszamy w misce. Ostygnięte zupki odcedzamy przez durszlak i łączymy z pozostałymi składnikami.
Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem, ketchupem, sosami, wciskamy czosnek i dodajemy przyprawy - mieszamy, zalewamy sałatkę sosem, mieszamy i odstawiamy do lodówki - to jest ważne - podajemy na zimno z LODÓWKI.
Potrzebne przybory:
miska, deska do krojenia, nóż, kubek do mieszania sosu, mieszadła (łyżki)
Jak podawać?
Najlepiej smakuje po kilku godzinach odstanych w lodówce.
Smakuje z białym i ciemnym pieczywem, oraz z chipsami :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | AUSIA 27 |