Syndrom chińskiej restauracji
ALICJA • dawno temuOdwiedzający chińskie restauracje, skarżący się na bóle
głowy, pieczenie wokół ust czy palpitacje serca, prawdopodobnie padli ofiarą syndromu
chińskiej restauracji. Pod koniec lat 60. XX wieku miały miejsce pierwsze liczne
doniesienia o dolegliwościach pokarmowych, które powoduje chińszczyzna. Badacze
zaciekle poszukiwali przyczyny alergii
pokarmowej. Oskarżenie padło na częsty dodatek do chińskich potraw,
wzmacniacz smaku — glutaminian sodu.
Jednak żadne późniejsze badania nie potwierdziły tych
doniesień. Dlatego też glutaminian sodu
nadal pozostaje jednym z głównych składników chińskich specjałów.
Przyczyny i objawy syndromu chińskiej restauracji
Reakcja alergiczna po spożyciu chińszczyzny może pojawiać
się u tych osób, które są szczególnie wrażliwe na glutaminian sodu. Należy pamiętać,
że kuchnia chińska bazuje na licznych alergenach — orzechach, wodorostach, grzybach,
ostrych przyprawach, ziołach etc. Zbyt duża ilość owych dodatków może powodować
stany chorobowe. Poza tym, glutaminian sodu jest nie tylko obecny w kuchni
chińskiej, ale w większości produktów w postaci sproszkowanej (zupki błyskawiczne, sosy, przyprawy etc.). Spotkać go można również w konserwach rybnych. Wzmacnia smak i zapach
produktów. A jakie objawy zwiastują zespół
chińskiej restauracji?
Choroba Kwoka, bo tak też nazywany bywa syndrom chińskiej
restauracji, przypomina alergię pokarmową. Mdłości, bóle głowy i pocenie się to
objawy charakterystyczne dla obu dolegliwości. Natomiast przy zespole chińskiej
restauracji pojawia się również uczucie palenia w górnej części ciała. Wypieki
na twarzy i opuchlizna twarzy to znaczący objaw uczulenia na któryś ze
składników pokarmowych potrawy. Możesz domyślać się alergii, gdy po spożyciu
chińszczyzny usta zaczynają cię piec i drętwieć. Dość niebezpieczne i bolesne
są skurcze mięśni, których również możesz się spodziewać. Do
najniebezpieczniejszych objawów syndromu należą bóle w klatce piersiowej oraz
kołatanie serca. Zaburzenia pracy serca (palpitacje) wymagają natychmiastowej
interwencji lekarskiej.
Leczenie syndromu chińskiej restauracji
Alergia pokarmowa
o lekkim przebiegu, tzn. gdy pojawiają się takie dolegliwości, jak: bóle głowy,
wypieki, nie wymaga natychmiastowego udania się do lekarza. Należy odstawić
spożywane danie i uważnie obserwować swój organizm. Jeśli pojawią się
zaburzenia pracy serca, kołatania, bóle w klatce piersiowej, spłycenie oddechu,
palenie w gardle i opuchlizna – koniecznie wezwij pomoc. Takie objawy zagrażają
twojemu życiu.
Łagodne postacie alergii mijają zazwyczaj samoistnie i nie wymagają
specjalnego leczenia. Natomiast osoby, u których alergia miała ostry przebieg,
powinny szczególnie uważać na swój jadłospis. Szerokim łukiem powinny omijać
regały sklepowe z produktami w proszku, gotowymi daniami mrożonymi, przekąskami
typu chipsy. Wszystkie produkty spożywcze o długim terminie przydatności do
spożycia, powinny iść w odstawkę, gdyż najprawdopodobniej zawierają duże ilości
glutaminianu sodu. Osobom, u których często dochodzi do ataków alergii
pokarmowej, lekarz może przepisać leki, które złagodzą objawy.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze