Składniki:
75 dag piersi kurczaka,
puszka brzoskwiń,
sól
Marynata:
4 łyżki oleju,
sok z brzoskwiń (zalewa),
łyżka przyprawy do pierników,
3-4 łyżki sosu sojowego,
sól.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone piersi pokroić na małe kwadratowe kawałki, poslić. Brzoskwinie osączyć na sitku (zalewę przelać do szklanki). Z oleju, zalewy, sosu sojowego i przyprawy do pierników przygotować marynatę, posolić ją do smaku. Włożyć kawałki mięsa do miski z marynatą, wymieszać, przykryć i trzymać w lodówce ok. 3 godzin. Brzoskwinie podzielić na kawałki nieco większe niż mięso. Na szpadki nabijać na przemian kawałki kurczaka i brzoskiwń. Piec na grillu, obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą.
Jak podawać?
Podawać gorące.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |