Potrawy z kurczaka
MAGDA • dawno temuWiększość z nas wyżej ceni sobie mięso czerwone niż drób. Całkiem niesłusznie, bo piersi kurczaka mają szerokie zastosowanie w zdrowej diecie. Drób to przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, poza tym posiada rozmaite rodzaje i ilości tłuszczów. Najmniej tłuszczów jest w mięsie z kurczaka i to właśnie tego typu filety drobiowe zalecane są przy różnego rodzaju dietach odchudzających. Mięso z kurczaka jest także pierwszym mięsem, które wprowadza się do diety niemowląt. Zalety tego chudego mięsa można długo wymieniać. Ci, którzy nie kierują się pobudkami dietetycznymi, mogą przyrządzić z niego doskonałe potrawy z rusztu, pieczenie i zapiekanki kuszące wspaniałymi aromatami.
Kurczak w sosie grzybowym
Na początek polecam delikatną, smażoną pierś kurczaka, podduszoną w aksamitnym sosie z pieczarek i dymki, zaprawionym śmietaną. Do przygotowania tego eleganckiego i smakowitego dania potrzebujemy:
- 4 piersi kurczaka bez skóry i kości (o wadze ok. 175 g każda),
- 1 łyżkę oliwy z oliwek,
- 25 g masła,
- 4 cebule dymki,
- 350 g pieczarek,
- 1 łyżkę mąki,
- 150 ml wywaru drobiowego,
- 150 ml śmietany 18%,
- sól i pieprz.
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do niewysokiej temperatury, by stworzyć sobie warunki do późniejszego przechowywania mięsa w cieple. Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię, dokładamy masło i rozgrzewamy do momentu, aż zacznie skwierczeć. Piersi kurczaka nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Następnie wrzucamy mięso i smażymy 2–3 minuty, aż się zarumieni się na złoty kolor, po czym smażymy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie myjemy i kroimy dymki, a także oczyszczamy i kroimy pieczarki w cienkie plasterki. Kiedy sos, który wypłynął z mięsa, stanie się klarowny, przekładamy piersi na talerz, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Na patelnię wrzucamy dymkę i pieczarki, rozkładamy równomiernie i smażymy na średnim ogniu ok. 4 minut. Kolejno wsypujemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze minutę, po czym wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Po dwóch minutach zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanę. Mięso przekładamy na patelnię, dolewamy sok, który został na talerzu i dusimy przez 3 minuty. Piersi wykładamy na talerz, polewamy sosem grzybowym i podajemy, najlepiej z młodymi ziemniakami lub sałatką ze świeżych warzyw.
Sałatka z kurczaka i mango
Moja druga propozycja to lekka sałatka, której przygotowanie zajmie nam zaledwie 20 min. Potrzebujemy: 3 filety z piersi kurczaka, łyżeczkę curry, 2 łyżki oleju, łyżeczkę ostrej musztardy, 2 łyżeczki octu z białego wina, 4 łyżeczki słodko-kwaśnego sosu chili, łyżeczkę miodu, sól, 200 g mieszanej sałaty, mango i awokado. Piersi kurczaka myjemy i kroimy w drobne paski, następnie podsmażamy na oleju do 8 minut. Dodajemy curry, sos chili i trochę wody. Gotujemy ok. 2 minuty, a potem doprawiamy miodem, musztardą, octem i solą. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Mango obieramy i kroimy na kawałki, aż odejdzie pestka. Awokado kroimy w plastry. Wszystkie składniki rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy mięso. To bardzo lekka i zdrowa sałatka, którą z powodzeniem możemy skonsumować o każdej porze dnia. Polecam.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze