Śniadaniowe propozycje z różnych stron świata
DAMIESA • dawno temuJednym z najczęstszych błędów żywieniowych jest pomijanie tego posiłku. Mimo pośpiechu rano warto jednak znaleźć czas na śniadanie, bo jest ono najważniejszym posiłkiem dnia. Dzieje się tak dlatego, że po kilkugodzinnym śnie nasz organizm nie jest wystarczająco zaopatrzony w składniki odżywcze, dlatego trzeba sobie tą przerwę w jedzeniu szybko zrekompensować. Do tego rezygnując ze śniadań możemy spodziewać się, że nasz żołądek koło południa upomni się o swoje, a wtedy dawka pochłanianych kalorii będzie o wiele większa! Chyba nie o to chodzi w zdrowej diecie, prawda? Dlatego dziś zachęcając Was do zmiany tego złego nawyku żywieniowego polecam Wam kilka śniadań z różnych stron świata.
Śniadanie brytyjskie– uznawane za jedne z bardziej niezdrowe ze względu na łączenie tłuszczy i węglowodanów. Smażony boczek, jajecznica, kiełbaska, lub parówki drobiowe oraz fasolka z sosie pomidorowym oraz chleb tostowy sprawiają, że taki posiłek to mega bomba kaloryczna, która owszem – daje nam dawkę energii od rana, ale także sprawia, że czujemy się ociężale i dostarczamy organizmowi dużo więcej kalorii niż o tej porze dnia potrzebujemy.
Śniadanie greckie – grecy jadają śniadania późno i zdecydowanie nie przykładają wagi to formy, więc bogactwo typów jest niezliczone. Zawsze jest jednak lekkie, pożywne i nie pozostawiają uczucie ciężkości w żołądku. Często jest to niskotłuszczowy jogurt z suszonymi owocami i orzechami, ale spotyka się także tzatziki jako poranną przekąskę, czy mięsne omlety.
Śniadanie hiszpańskie – jednym z częściej spotykanych jest tortilla z warzywami i serem oraz czarna kawa. Inną opcją jest tost z oliwą.
Śniadanie amerykańskie – często jest podobna do naszego, czyli tradycyjne kanapki (zazwyczaj na chlebie tostowym) oraz sok. Wielu Amerykanów na śniadanie jada także naleśniki z sosem klonowym, czy truskawkowym.
Śniadanie chińskie –najczęściej jest to ryż (lub kleik ryżowy) z drobno posiekanymi warzywami i sosem sojowym. Znamienne są dla tej kultury także okrągłe pierożki (przypominając bułeczki) nadziewane mięsem i warzywami.
Śniadanie irlandzkie – jest bardzo podobna do śniadań serwowanych w Wielkiej Brytanii. Składa się z black puddingu, czyli czegoś na kształt naszej kaszanki, jajek sadzonych, tostów. Charakterystyczny jest tutaj tzw. hash brown, czyli placek ziemniaczany smażony na głębokim tłuszczu oraz placki sodowe.
Śniadanie francuskie – mięciutkie rogaliki croissant podawane wraz z masłem i dżemem, lub opcjonalnie bagietka. Do tego kawa lub herbata. Tak jadają Francuzi. Spotyka się też tosty z owocami i bitą śmietaną. Generalnie „ na słodko”.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze