Diety z czterech stron świata
JOLBI • dawno temuW dzisiejszej galerii przedstawiamy cztery propozycje kuchni świata. Dlaczego? Bo pewne zwyczaje żywieniowe warto przejąć. Okazuje się, że nie tylko niskokaloryczna dieta wpływa świetnie na figurę, ale również sposób i kultura jedzenia. Zajrzyjmy jak robią to inni.
1. Dieta Japończyków
Na japońskiej wyspie Okinawa mieszkańcy zajadają się hara hachi bu i oczywiście sushi. Są szczupli chociaż ich dania nie są szczególnie niskokaloryczne. Jak to robią? Kiedy zasiadają do posiłku jedzą wolno i tak, aby się nie najeść. Od stołu odchodzą lekko głodni. Przeciętny mieszkaniec wyspy spożywa dziennie około 1200 kalorii.
2. Dieta Śródziemnomorska
Cieszy się sympatią i w naszej części Europy. I bardzo dobrze, bo w tej diecie są mądrze dobierane tłuszcze. Chociaż dieta opiera się przede wszystkim na oliwie to jest dobra na serce i też dla talii.
3. Dieta Francuzów
Francuski to najszczuplejsze mieszkanki Europy, chociaż nie odmawiają sobie słodkich francuskich bułeczek czy bagietek. Jak to robią, że są takie zgrabne? Po prostu ładnie jedzą. We Francji bardzo ważna jest kultura i etykieta jedzenia. Mało kto je na szybko czy w biegu. Również nad Sekwaną nie serwuje się dużych posiłków. Można jeść wszystko, ale pod jednym warunkiem: w małych ilościach.
4. Dieta Kameruńczyków
W Kamerunie je się przede wszystkim warzywa i owoce, a mięsa? Mięsa do posiłków są podawane na zasadzie przyprawy — w bardzo małych ilościach i tylko po to, aby zaostrzyć smak. Tymczasem my często zapominamy o pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie na koszt porządnego schabowego. Warto zatem — szczególnie latem - przestawić się na wzór Kameruńczyków na nieco lżejszą dietę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze