Kuchnia francuska
DAMIESA • dawno temu

Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki,żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto wiedzieć, że Francja oferuje nam znacznie więcej tradycyjnych specjałów. Jakie inne potrawy są jej symbolem?
Ratatouille - potrawa jarska składająca się z pomidorów, cukini, papryki, cebuli i aromatycznych przypraw. Ratatujserwuje się np. poczas wieczornej kolacji.
Creme brulee - deser na bazie kremu z jaj, cukru i śmietany, wzbogacony szczyptą wanilii lub czekolady. Jego wierzchnią część zdobi skarmelizowany cukier.
Beszamel (sos beszamelowy) – zasmażka z mąki na maśle wymieszana z mlekiem. Przyprawy potrzebne do jej przygotowania to sól, pieprz i gałka musztatołowa. Doskonale smakuje w kompozycji z mięsem.
Bagietka – symbol Francji chętnie wykorzystywany na różnego rodzaju pamiątkach sprowadzanych z tamtego kraju. To rodzaj długiego pieczywa podawanego z konfiturą na śniadanie w postaci grubych plasterków. Standardowy wymiar to ok. 1 metr długości. Bagietki zazwyczaj podaje się w małych miseczkach.
Croissant – rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie półksiężyca, podawanego na śniadania z dżemem lub masłem.
Koneserów tej kuchni na pewno cieszy fakt, iż wszystkie te specjały są dostępne w polskich sklepach, więc powiew Francji mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki kiedy tylko dusza zapragnie!

Najnowsze

Jak sprawdzić, czy mąż wziął kredyt?
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze