Kuchnia francuska
DAMIESA • dawno temuZapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki,żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto wiedzieć, że Francja oferuje nam znacznie więcej tradycyjnych specjałów. Jakie inne potrawy są jej symbolem?
Ratatouille - potrawa jarska składająca się z pomidorów, cukini, papryki, cebuli i aromatycznych przypraw. Ratatujserwuje się np. poczas wieczornej kolacji.
Creme brulee - deser na bazie kremu z jaj, cukru i śmietany, wzbogacony szczyptą wanilii lub czekolady. Jego wierzchnią część zdobi skarmelizowany cukier.
Beszamel (sos beszamelowy) – zasmażka z mąki na maśle wymieszana z mlekiem. Przyprawy potrzebne do jej przygotowania to sól, pieprz i gałka musztatołowa. Doskonale smakuje w kompozycji z mięsem.
Bagietka – symbol Francji chętnie wykorzystywany na różnego rodzaju pamiątkach sprowadzanych z tamtego kraju. To rodzaj długiego pieczywa podawanego z konfiturą na śniadanie w postaci grubych plasterków. Standardowy wymiar to ok. 1 metr długości. Bagietki zazwyczaj podaje się w małych miseczkach.
Croissant – rodzaj pieczywa z ciasta francuskiego w kształcie półksiężyca, podawanego na śniadania z dżemem lub masłem.
Koneserów tej kuchni na pewno cieszy fakt, iż wszystkie te specjały są dostępne w polskich sklepach, więc powiew Francji mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki kiedy tylko dusza zapragnie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze