Ciasto nie całkiem na słodko - ze szpinakiem, ryżem i boczkiem
ISABELLE • dawno temuSą wśród nas tacy, którzy nie lubią słodyczy. Trudno w to uwierzyć, ale tak jest! I ani szarlotka, ani czekolada, ani nawet rurki z kremem nie są dla nich siódmym niebem, czy tym bardziej sposobem na stres. Ale czy w związku z tym nie należy im się deserek? Przecież nie zawsze musi się on składać z ciepłej, pachnącej szarlotki z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany na wierzchu! Można zaproponować im coś zupełnie niekonwencjonalnego! Tort szpinakowy z ryżem i boczkiem!
Szpinak, ryż i boczek razem – czy może być z tego coś dobrego?
Oczywiście, zwłaszcza jeśli chodzi o walory zdrowotne i smakowe. To, że połączenie nie jest typowe, nie oznacza, że musi to być od razu niesmaczne. Te składniki mają większy wpływ na nasz organizm, niż sądzisz!
Szpinak jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Częścią użytkową tej rośliny są liście spożywane najczęściej po ugotowaniu. Wyróżnia się szpinak świeży, konserwowy i mrożony. Szpinak dostarcza organizmowi witamin A, C i E oraz fosforu i magnezu. W porównaniu z innymi warzywami zawiera także dużą ilość białka. Szpinak może być spożywany jako surowy lub gotowany. Dodaje się go do zup, sufletów, makaronów, risotto, a także do jajek.
Co do ryżu natomiast, jest to produkt bogaty w mikroelementy, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo, witaminy z grupy B, a także kwas pantotenowy. Dzięki tym substancjom ryż wspaniale reguluje poziom cukru we krwi. Ponadto, spożywanie tego produktu wpływa na funkcjonowanie serca, obniżenie cholesterolu, regulację poziomu soków żołądkowych, stymulację trawienia oraz wzmocnienie systemu odpornościowego. Co więcej, osoby czynnie uprawiające sport cenią sobie ryż jako bogate źródło białka, niezbędnego do zbudowania masy mięśniowej. Natomiast kobiety dbające o linię docenią niską zawartość sodu, który spożywany w nadmiarze zatrzymuje wodę w organizmie człowieka. Znamy ryż biały, czarny, brązowy czy nawet czerwony!
Szpinakowy tort – co o tym sądzicie?
Przepis na tort nie jest trudny, ale proponowane składniki wymagają odwagi – spróbuj sama!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
- 150 g masła,
- tłuszcz do formy,
- mąka do posypania stolnicy.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg szpinaku,
- sól,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 75 g masła,
- 350 g ryżu,
- 2 jajka,
- 60 startego żółtego sera,
- 50 g śmietany,
- pieprz,
- starta gałka muszkatołowa,
- 150 g pokrojonego w kostkę boczku.
W misce połącz mąkę, jajka, sól i zimne masło. Ugnieć cisto, uformuj z niego kulkę i włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie umyj szpinak, odcedź i drobno pokrój. Podgrzej bulion warzywny, pokrój drobniutko cebulę i czosnek. Roztop masło, w którym zeszklisz cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i ryż, trochę gorącego bulionu i powoli wszystko gotuj. Cały czas mieszaj, aż ryż będzie miękki, a cały bulion wyparuje. Farsz ten nie może być zbyt miękki, żeby ciasto się nie rozpadło. Teraz wymieszaj jaka ze śmietaną, serem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj do farszu i dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200° C, tortownicę zaś wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Powinno być nieco większe niż tortownica. Przełóż do formy, wywiń brzegi i uzupełnij farszem. Boczkiem natomiast posyp wszystko i piecz ok. 30 minut, aż boczek będzie chrupiący! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze