Jak zrobić dżem bekonowy?
SABINA STODOLAK • dawno temuAmerykanie mają poważnego fioła na punkcie bekonu. Najchętniej dodawali by go (razem z ketchupem) do wszystkiego. Kochają go do tego stopnia, że wymyślili dżem o smaku bekonowym. Wydaje się, że smarowania kanapek dżemem bekonowym przeznaczone jest jedynie dla miłośników kulinariów i wysoce stalowych nerwach, żądnych eksploracji nowych obszarów smakowych. Może jednak dacie się skusić?
Przepis na dżem z bekonu znalazłam na jednej ze stron poświęconych kulinariom z teksańskim zacięciem – w końcu gdzie można miłować bekon bardziej, niż właśnie w Teksasie. Jak zatem zrobić dżem bekonowy?
Składniki:
½ kilograma bekonu
4 ząbki czosnku (posiekane)
1 niewielka cebulka
2 łyżeczki chili
1–2 ostre papryczki (w zależności od tego, jak ostry chcecie dżem)
1 filiżanka zaparzonego espresso
pół łyżeczki ciemnej, gorzkiej czekolady
¼ filiżanki jabłkowego winegret
pieprz czarny do smaku
Najpierw gotujemy bekon do momentu, aż cały tłuszcz się wytopi. Nie wolno jednak dopuścić do tego, by bekon stwardniał. Po odsączeniu (wodę z tłuszczem zostawiamy) tniemy go na niewielkie 5 cm paseczki. Jedną łyżkę tłuszczu wytopionego z bekonu wlewamy do garnka średniej wielkości i gotujemy w nim szatkowaną cebulę oraz posiekany czosnek (około 2 minuty). Następnie dodajemy bekon, czekoladę, przyprawy i kawę. Przez dwie godziny smażymy nasz dżem, w razie potrzeby dodając wody i mieszając tak, aby się nasz dżem nie przypalił. Po usmażeniu, wkładamy dżem do słoików i pasteryzujemy. Voila – dżem gotowy!
Podobno, najlepiej smakuje z pomidorami, jako pasta na grzanki lub dodatek do hamburgerów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze