3 mleczne kawy, które bez problemu zrobisz w ekspresie na kapsułki
MAGDALENA BIAŁOUSZ • dawno temuArtykuł sponsorowany
Kawa to napój, który znamy wszyscy, a wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez jego aromatycznej filiżanki. To dzięki kofeinie, która poprzez swoje pobudzające działanie wpływa korzystnie na naszą chęć działania, przystępujemy do pracy z większą radością i energią. Jednak nie każdy przepada za tradycyjną mocną kawą. Co sprawi, że stanie się ona łagodniejsza w smaku?
Mleko – wspaniały dodatek do kawy
Nawet niewielka ilość dodanego do kawy mleka sprawia, że jej smak ulega znacznej zmianie. Staje się ona o wiele delikatniejsza w smaku i subtelniejsza. Jeśli do przygotowania ulubionego napoju wykorzystamy kapsułki do kawy i wykorzystamy w tym celu spieniacz do mleka, zyskamy wyjątkowo łagodny smak napoju. Dodatkowo będzie on przykryty gęstą mleczną pianką, która podkreśli jego walory estetyczne. Warto pamiętać, że dodanie mleka nie zmniejsza pobudzających i orzeźwiających właściwości kawy, a tylko zmienia jej smak oraz objętość.
Dobry ekspres to podstawa przepisu na pyszną kawę
Aby móc się delektować pełnią smaku kawy, potrzebne nam będzie odpowiednie urządzenie, które nie tylko zaparzy napój, ale też spieni mleko. Co więcej – nowoczesne ekspresy do kawy, np. z linii Nespresso De’Longhi posiadają wiele bardzo przydatnych funkcji, dzięki którym można przygotować kawę o dokładnie takiej objętości i mocy, jaką lubimy najbardziej. Dobrym przykładem będzie ekspres Nespresso De’Longhi Expert&milk, który zapewnia wysokie ciśnienie do 19 barów, dzięki czemu wydobywa z kapsułki do kawy cały zawarty w niej unikalny smak i aromat.
W przypadku wspomnianego modelu z kolekcji Nespresso De’Longhi istnieje także inna funkcja, którą docenią fani technologii oraz… lubiący wygodę kawosze. Możliwość sparowania ekspresu ze smartfonem za pomocą specjalnej aplikacji nie tylko ułatwia konserwację urządzenia czy pozwala na zapisywanie ulubionych receptur, ale także pomaga zaplanować parzenie kawy na następny dzień. Zintegrowany z ekspresem spieniacz do mleka umożliwia przyrządzanie wielu oryginalnych mlecznych napojów, które pokochają nie tylko domownicy, ale również ich goście!
Kawowo mleczne inspiracje
W zależności od tego, w którym momencie dodamy do kawy mleko, czy będzie ono spienione czy nie lub jaką będzie miało temperaturę, uzyskamy napój o zupełnie innym charakterze. Półtłuste mleko sprawi, że kawa będzie rozpływać się w ustach, spienione i ciepłe nada jej satynowego smaku, a podgrzane – delikatnie podkreśli największe walory smakowe kawy.
Warto sprawdzić różne sposoby przygotowania kawy z mlekiem i wybrać ten, który stanie się naszym ulubionym. Może, któryś z klasycznych przepisów okaże się tym jedynym, najwspanialszym? Sprawdźmy!
Pobudzająca flat white
Do przygotowania tego znanego napoju potrzebujemy jedynie kapsułki do kawy oraz 90ml mleka. Za pomocą Nespresso De’Longhi Expert&milk, najpierw zaparzamy 40 ml kawy w ulubionej filiżance. Następnie spieniamy mleko, które przelewamy do filiżanki z espresso. Ten zabieg sprawi, że znajdująca się na wierzchu pianka zyska złoty odcień, a sama kawa – nietuzinkową kremową konsystencję.
Wielowarstwowe latte
Kawę latte przygotowuje się nieco inaczej niż flat white. Odwrócenie czynności i dodanie kawy do mleka powoduje powstanie charakterystycznych warstw. Do przyrządzenia latte będziemy potrzebowali kapsułki z ulubioną kawą, 20 ml mleka, 10 ml ulubionego syropu (np. ciasteczkowego lub waniliowego) oraz pokruszone ciasteczko lub wiórki czekoladowe do dekoracji. Najpierw spieniamy mleko i zaparzamy 40 ml kawy. Do dużej szklanki wlewamy w dokładnie tej kolejności: syrop, mleko i kawę. Wierzch dekorujemy według uznania.
Aromatyczne cappuccino
Nazwa tego znanego na całym świecie kawowego napoju pochodzi od koloru kapturów włoskich mnichów kapucynów. Jej mleczno-brązowy, przykryty warstewką śnieżnobiałej pianki kolor to prawdziwy klasyk połączenia kawy z mlekiem. Przygotowanie cappuccino jest bardzo proste. Wystarczy zaparzyć 40 ml kawy i przelać ją do filiżanki, a potem delikatnie wlewać 100 ml spienionego mleka. Na wierzchu powinna się utworzyć warstwa gęstej piany, która będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zdecydujemy się posypać ją odrobiną startej czekolady. Napój można dosłodzić cukrem lub syropem smakowym.
Kawa, która jest jednym z ulubionych napoi większości z nas, wcale nie musi być czarna. Aby nadać jej zupełnie inny smak, wystarczy wykorzystać kapsułki do kawy i dodać mleko, które sprawi, że powstały napój będzie subtelnie pieścił nasze podniebienie. W zależności od tego, kiedy dodamy mleko i w jakiej formie, otrzymamy nowe kompozycje, które niewątpliwie przypadną nam do gustu i pomogą odkryć nowy wymiar parzonej kawy!
Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze