Karkówka pieczona w marynacie z musztardy Kamis Specialite
MONIKA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Pieczone mięso znakomicie sprawdza się na świątecznym, rodzinnym obiedzie. Jego smak i aromat jest w stanie ująć każdego. Wbrew pozorom przyrządzenie pieczonego mięsa nie jest ani trudne, ani pracochłonne.
Pieczona karkówka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło — polana sosem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw, jak i na zimno — w postaci cienkich plasterków, na kanapkach. Warto ją zatem piec na co dzień i od święta, jest to bowiem świetna alternatywa dla wypełnionych wodą i konserwantami wędlin.
Przepis na karkówkę pieczoną w musztardzie Kamis Specialite
Składniki:
- ok. 1,5 kg mięsa (karkówka wieprzowa bez kości),
- musztarda z wędzoną papryką Kamis Specialite,
- kilka liści laurowych,
- 4 ząbki czosnku,
- sól morska (najlepiej świeżo zmielona) Kamis Specialite,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- świeżo mielony pieprz czarny Kamis Specialite,
- trochę oliwy,
- ¼ szklanki wody,
- naczynie z pokrywką (miska/garnek),
- naczynie żaroodporne.
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie myjemy w letniej wodzie, a następnie osuszamy.
- W małej miseczce mieszamy 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sól.
- Przekładamy mięso do naczynia i wcieramy sól z czosnkiem w mięso.
- Smarujemy karkówkę musztardą Kamis Specialite z kawałkami wędzonej papryki i oliwą, dodajemy trochę soli i pieprzu.
- Obkładamy mięso liśćmi laurowymi i kulkami ziela angielskiego.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1–2 dni.
- Gdy mięso jest już zamarynowane, rozgrzewamy piekarnik do 200˚C.
- Przekładamy karkówkę do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 80 min. Po upływie 70 min. zdejmujemy pokrywkę z naczynia, by mięso się zarumieniło.
Gotowa karkówka dzięki musztardzie Kamis Specialite z wędzoną papryką nabiera koloru, smaku i aromatu. Jest miękka i soczysta. W sam raz na świąteczny stół.
Dowiedz się więcej o produktach z linii Kamis Specialite.
Smacznych Świąt!
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze