Jak zrobić pite?
DAMIESA • dawno temuTen okrągły pszenny placekpopularny w krajach Bliskiego Wschodu jest często spotykany także w naszych sklepach. Zazwyczaj podaje się go z pikantnym sosem, ale różnorodność zastosowań w kuchni pozwala na puszczenie wodzy fantazji w kwestii dodawania do niego farszu. Czym różni się ten rodzaj pieczywa od tego tradycyjnego i jak można przygotować taki puszysty placek w domowym zaciszu?
Chleb pita – z czym go jadać?
Pita często zwana jest arabskim chlebem. Co ciekawe, w Grecji jej postać przyjmuje kształt rożka, który napełnia się gyrosem. Jeśli chodzi o inne składniki, jakie można do niej podawać, bardzo dobrze będzie komponować się z kebabem oraz ostrym sosem. Dobrym pomysłem będzie także przekrojenie pity na pół i włożenie do jej środka pożywnej mieszanki warzyw i mięsa. Mogą to być więc zatem poszatkowana drobno kapusta pekińska, pomidorki, cebula, kiszony ogórek i plasterki sera żółtego oraz kawałki pieczonego drobiu. Do takiej kompozycji można dodać sos czosnkowy bądź majonezowy, które wysubtelnią smak lub po prostu skropić składniki jedynie oliwą z oliwek. Pita grecka świetnie sprawdza się także jako przekąska zapiekana w piekarniku. Można więc włożyć do niej usmażone wcześniej mięso mielone z dodatkiem startego sera żółtego, kawałki ananasa, czerwoną fasolkę i kukurydzę, a całość doprawić aromatycznym oregano. Tak przygotowany placek chlebowy wystarczy jedynie lekko zapiec, tak, aby składniki ładnie się połączyły, a ser zdążył stopić. Taka przekąskę można wykorzystać jako danie obiadowe. Przy tej okazji warto ją serwować z pikantnym sosem meksykańskim. Choć taki posiłek jest dość kaloryczny, a do tego łączy w sobie węglowodany i tłuszcze, to zachowując umiar w częstotliwości jego jedzenia na pewno nie zaszkodzi on sylwetce.
Jak zrobić chleb pita?
Cechą charakterystyczną pity jest to, że w czasie pieczenia w cieście tworzy się kieszonka, która znacznie ułatwia napełnienie pieczywa farszem. Chcąc wykonać ten pyszny rodzaj pieczywa samodzielnie należy przygotować następując składniki: 1 kg mąki, masło, 1,5 szklanki mleka, 4 dag drożdży, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki soli oraz 600 ml ciepłej wody. Drożdże należy połączyć z mlekiem oraz cukrem, a następnie dodać 4 łyżki mąki. Tak przyrządzoną mieszankę należy odstawić w ciepłe miejsce, a gdy podwoi swoją objętość, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można ją nieco rozrzedzić wodą, a następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Trzeba pamiętać, aby ciasto nakryć ściereczką, bo w ten sposób placek znacznie szybciej podwoi swoją objętość. Kiedy już wyrośnie, masę układa się na oprószoną mąką stolnicy i dzieli się na małe kawałki o kształcie elipsy, a potem rozwałkowuje lekko na placki, które umieszcza się w piekarniku na posmarowanej oliwą blasze. Pita jest gotowa, kiedy ciasto wyrośnie i nabierze pulchnej postaci. Zazwyczaj zajmuje to kilka minut, ok.6–8. Piekarnik musi być rozgrzany do temperatury ok. 220 stopni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze