Sk艂adniki:
0.5 kg maki pszennej,
- 0.25 kg maki zytniej razowej (mozna ja kupic na bazarach, w Warszawie np na Bazarze przy placu Szembeka),
- pol szklanki otrebow pszennych,
- pol szklanki platkow owsianych,
- pol szklanki platkow jeczmiennych,
- pol szklanki zytnich,
- ok. 40 gramow drozdzy,
- dwie lyzeczki czubate cukru i jedna soli,
- 4-5 lyzki oliwy lub oleju,
- garsc ziarna slonecznika i jedna orzechow wloskich rozdrobnionych,
- mozna dodac garsc rodzynek, chleb bedzie mial slodszy smak,
- ok 1-1.5 szklanki cieplej przegotowanej wody (nie moze byc goraca).
Jak przyrz膮dzi膰?
Wymieszac make, platki, otreby, pestki slonecznika, orzechy, sol w duzej misce w miare dokladnie. W wodzie rozpuscic drozdze i cukier lub miod. Mozna uzyc mniej wody ok 1szklanki, ale wtedy ciasto sie ciezko wyrabia. Ja uzywam 1,5. Nastepnie wlac rozpuszczone drozdze do maki mieszajac lyzka. Jak nie da sie juz krecic, to nalezywyrabiac recznie ok. 10 min.Nastepnie uformowac bueczki lub bochenek, wsadzic na 20min do piekarnika o temp 80 stopni, a gdy wyrosnie podkrecic na 200 stopni. Ja pieke bulki i wystarczaim ok 20-25 min. Z chlebem bedzie dluzej. Nawet 40-60min.
Zycze smacznego!
Potrzebne przybory:
Piekarnik i wlasne rece.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Przybli偶ony koszt | 2 z艂 |
Autor | MACIEK |