Rodzaje kieliszków
KAROLINA • dawno temuOsiemnaste urodziny to w życiu każdego człowieka przełomowy moment, bowiem w świetle prawa staje się on dorosły. Z faktem tym związane są także uzyskiwane przywileje. Jednym z nich, choć na pewno nie najważniejszym, jest możliwość picia alkoholu. Nie zawsze jednak wiemy, w jaki sposób powinien być spożywany dany trunek, ani w jakim kieliszku powinien być serwowany. Zapoznaj się z poniższym artykułem, a nie popełnisz nietaktu wobec zaproszonych gości.
Jak pić alkohol?
Zastanawiając się nad tym, w jaki sposób pić alkohol, nasuwa się tylko jedna odpowiedź. Ma on służyć naszej przyjemności, toteż należy spożywać go tak, by nam nie zaszkodził. Bardzo istotne jest, aby nie spożywać wysokoprocentowych trunków w dużych ilościach, bo w najlepszym wypadku może to skończyć się kacem albo złym samopoczuciem. Podczas wkraczania w świat alkoholi ważne jest, aby wiedzieć również, że nie powinny być spożywane zbyt często.
Z czasem wypracowany został sposób konsumpcji napojów zawierających przysłowiowe procenty. Część z nich wzbogaca smak mięs, makaronów, ryb i deserów. Chyba każdy z nas docenia smak pralinek z dodatkiem wódki albo kurczaka polanego w trakcie pieczenia piwem.
Obecnie istnieje ogromne bogactwo smakowe i kolorystyczne trunków, z jakich wyczarować możemy pięknie wyglądające drinki, a dodanie do nich ozdób z owoców bądź warzyw sprawia, że nie możemy się im oprzeć. Równie istotne obok tego, w jaki sposób pić alkohol, jest także to, w czym powinien być podawany.
Rodzaje kieliszków do alkoholi
Obecnie na rynku znajduje się ogromne bogactwo kieliszków do alkoholi. Każdy z nich ma odpowiednie przeznaczenie. Warto znać podstawowe zasady serwowania trunków, by choć trochę pewniej poruszać się po gąszczu kolorowego, wzorzystego lub bezbarwnego szkła. Ważny z uwagi na sposób podawania alkoholi jest przede wszystkim kształt naczyń. Istnieje pewna ogólna zasada, choć bez większych trudności można wskazać związane z nią odstępstwa. Otóż trunki wysokoprocentowe powinny być nalewane do kieliszków o niewielkiej objętości. Wypełnienie nimi większych naczyń nie ma sensu, ponieważ i tak nie zostaną opróżnione. Trudno wyobrazić sobie, aby ktoś mógł wypić kieliszek do wina wypełniony wódką. Warto zatem zapoznać się z kształtami i rozmiarami naczyń, w jakich zwykło się serwować alkohole.
Kieliszek do wódki może posiadać stopkę lub być jej pozbawiony. Jego cechą charakterystyczną jest to, że jest niewielkich rozmiarów, a pojemność nie powinna być większa niż 60 ml.
Najbardziej popularne są chyba kieliszki do wina. Ten (często towarzyszący obiadom) trunek należy nalewać do dużych objętościowo i zwężających się ku górze baloniastych czasz umiejscowionych na stopce. Oczywiście istnieje wiele gatunków wina i sytuacji, w jakich jest podawane, jednakże kieliszki te różnią się wyłącznie szczegółami. Na przykład czerwone wino podaje się w bardziej zaokrąglonych naczyniach, podczas gdy jego biała odmiana najlepiej smakuje w kieliszku nieco smuklejszym i wydłużonym.
Podobne do powyższych są kieliszki do likierów oraz kieliszki do szampana. Pierwsze z nich są niewiele niższe od drugich i trochę bardziej zaokrąglone. Koktajle to trunki, które powinno się serwować w płaskich, niemal trójkątnych naczyniach, podczas gdy bandy i whiskey lubią małą, lecz szeroką czaszę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze