Składniki:
4 pity, 1 pierś kurczaka, curry, sos sojowy, majonez, jogurt naturalny, czosnek, oliwa, sól, pieprz, gęsty ketchup, do wyboru: cebula, sałata lodowa, kapusta pekińska, pomidor, ogórek...
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka kroimy w kawałki około 2cm x 2cm i smażymy na oleju, dodajemy curry, sos sojowy, sól, pieprz. Jak ktoś lubi to można dodać jeszcze trochę sosu sosu chilli (ja lubie :-))Dressing: wyciskamy 4 ząbki czosnku i mieszamy je z 4 łyżeczkami majonezu i 4 łyżeczkami gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bakomy), dodajemy tymianku do smaku i lekko solimy.Pitę podgrzewamy według przepisu (zazwyczaj zwilżamy i wkładamy do tostera aż się zacznie otwierać i będzie gorąca)Kroimy resztę, ja lubię sałatę lodową, kapustę pekińską, cebulę i pomidora.Wyciągniętą z tostera pitę zostawiamy na chwilę otwartą, żeby się nie poparzyć a następnie smarujemy od środka dressingiem z dwóch stron, wkładamy gotowe kawałki kurczaka, sałatę lodową, kapustę pekińską, pomidora i cebulę pokrojoną w talarki i polewamy lekko ketchupem. Gotowe.
Potrzebne przybory:
patelnia, miseczka, deska, nóż, łyżeczka
Jak podawać?
pitę jeść na gorąco, najlepiej z zimnym piwem :-)
Uwagi:
DLA WEGETARIANMojemu bratu zamiast kurczaka wkładam do pity tuńczyka, ale można włożyć co się ma :-)PITY NIE ROZKRAJAMY NA POŁOWY TYLKO URYWAMY GÓRNĄ CZĘŚĆ I FASZERUJEMY.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | mauy-miu |