Pita z kurczakiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 pity, 1 pierś kurczaka, curry, sos sojowy, majonez, jogurt naturalny, czosnek, oliwa, sól, pieprz, gęsty ketchup, do wyboru: cebula, sałata lodowa, kapusta pekińska, pomidor, ogórek...

Jak przyrządzić?

Pierś kurczaka kroimy w kawałki około 2cm x 2cm i smażymy na oleju, dodajemy curry, sos sojowy, sól, pieprz. Jak ktoś lubi to można dodać jeszcze trochę sosu sosu chilli (ja lubie :-))Dressing: wyciskamy 4 ząbki czosnku i mieszamy je z 4 łyżeczkami majonezu i 4 łyżeczkami gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bakomy), dodajemy tymianku do smaku i lekko solimy.Pitę podgrzewamy według przepisu (zazwyczaj zwilżamy i wkładamy do tostera aż się zacznie otwierać i będzie gorąca)Kroimy resztę, ja lubię sałatę lodową, kapustę pekińską, cebulę i pomidora.Wyciągniętą z tostera pitę zostawiamy na chwilę otwartą, żeby się nie poparzyć a następnie smarujemy od środka dressingiem z dwóch stron, wkładamy gotowe kawałki kurczaka, sałatę lodową, kapustę pekińską, pomidora i cebulę pokrojoną w talarki i polewamy lekko ketchupem. Gotowe.

Potrzebne przybory:

patelnia, miseczka, deska, nóż, łyżeczka

Jak podawać?

pitę jeść na gorąco, najlepiej z zimnym piwem :-)

Uwagi:

DLA WEGETARIANMojemu bratu zamiast kurczaka wkładam do pity tuńczyka, ale można włożyć co się ma :-)PITY NIE ROZKRAJAMY NA POŁOWY TYLKO URYWAMY GÓRNĄ CZĘŚĆ I FASZERUJEMY.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt15 zł
Autormauy-miu

Pita z kurczakiem: Podobne przepisy

Pita z kurczakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy