Składniki:
- 1-aktimel o smaku pomarańczowym (albo inny jogurt pitny o smaku pomarańczy lub mandarynki),
- 2 średnie piersi kurczaka,
- czosnek w proszku albo swieży krojony,
- przyprawa typu-jarzynka,
- 1 duze jajo,
- mąka,
- bułka tarta,
- olej.
Jak przyrządzić?
Przynajmiej 1 godzinę przed smażeniem pokrojone na kotlety i ubite filety moczymy w jogurcie. Kiedy mięso nasiaknie, posypujemy jarzynką i czosnkiem. Jeszcze z 15 minut poczekać. Wymieszać jajko, przygotowac makę i bułkę. Następnie obtaczamy mięso w mące, jajku i bułce. Smażymy na oleju na patelni na złoty kolor.
Potrzebne przybory:
Miska sałatkowa średnia, tłuczek, nóż, patelnia.
Jak podawać?
Podawać na obiad (2 danie). Mnie tak smakuje, że zaraz połowę zjadam.
Uwagi:
Przepis normalny na kotlety drobiowe. Namawiam was na moczenie mięsa w jogurtach, sokach(cytrynowy, mandarynkowy, z dodatkiem miodu). Mięso wysmazone później nie jest słodkie, ale soczyste. Ma ciekawy smak.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Ela |