Składniki:
- filety z kurczaka lub indyka,
- cebula,
- jajko,
- bułka tarta,
- masło,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Filety drobniutko siekamy, dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, troszkę posiekanego masła (ewentualnie może być roztopione), bułkę tartą, sól, pieprz do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy delikatnie w bułce, smażymy krótko na maśle, tak żeby się przepiekły.
Potrzebne przybory:
Bardzo ostry nóż, patelnia.
Jak podawać?
Bardzo dobre z zapiekanymi ziemniakami. Może być również z ryżem.
Uwagi:
Jest co co prawda jakas tam wersja "mielonych", ale niezwykle delikatna. Polecam siekanie, a nie maszynke do miesa - zupelnie inaczej to smakuje. Aha i jeszcze jedno.. w żadnym wypadku nie stosować chemikaliów zwanych margarynami. Ma być masełko :-) Inaczej potrawa zupełnie traci smak.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sailor |