Składniki:
- 6 pomidorów (około 1,5 kg),
- 1/2 główki czosnku,
- 2 cebule,
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
1. cebulę pokroić w paski.
2. wrzucić na podgrzany olej i zeszklić, posolić.
3. czosnek zmiażdżyć i wrzucić do cebuli, delikatnie usmażyć (uwaga nie może się przypalić, bo będzie gorzki).
4. pomidory sparzyć, sciągnąć skórkę, pokroić na 4 lub więcej części i wrzucić do garnka (do cebuli, czosnku).
5. doprawić bazylią i oregano (ja lubie dużo :-))
6. garnek przykryć pokrywką, gotować aż pomidory zmiękną i powstanie bardzo fajny sosik :-)
Uwagi:
Im dłużej i wolniej gotowane, tym lepsze.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | boka |