Kluski z makiem
KAROLINA • dawno temuJedną z cech, jaką bez wątpienia charakteryzuje się każdy świąteczny stół jest okazałość. Niewiele jest dni w roku, w ciągu których możemy pozwolić sobie na ulegnięcie tak wielu kulinarnym pokusom. Dlatego tak ważne są przygotowania związane z wigilijną kolacją, ponieważ to od nich zależy, czy wyczekiwane przez tak długi czas danie będzie smakowało naszym najbliższym. I chociaż coraz więcej osób korzysta z różnego rodzaju półproduktów albo gotowych dań, serwując najbliższym barszcz czerwony z kartonika albo mrożone uszka do barszczu z supermarketu, to jednak wydaje się, że warto jest poświęcić trochę czasu i wykonać przynajmniej niektóre potrawy samodzielnie. Takie postępowanie będzie wyraźnym gestem sprzeciwu wobec oburzającej wielu komercjalizacji świąt. Czasami długie godziny spędzone w kuchni pomoże nam przetrwać myśl, że nasze starania zostaną docenione przez bliskie sercu osoby. Nie czekaj zatem i zobacz, jakie dania wigilijne z łatwością możesz przyrządzić sama, a także w jaki sposób zrobić proste i smaczne kluski z makiem.
Dania wigilijne
Mówiąc o daniach wigilijnych, nie sposób wyczerpać temat do końca. Za każdym razem pozostaje pewien niedosyt związany z brakiem naszych ulubionych propozycji. Nie ma co się temu dziwić, bowiem tradycja przyrządzania świątecznych potraw jest bardzo bogata. Z jednej strony mamy ciągłe innowacje tradycyjnych przepisów dostosowane do naszych współczesnych upodobań kulinarnych. Z drugiej, jak Polska długa i szeroka, w każdym domu zgoła inaczej przyrządza się nawet najbardziej tradycyjne wigilijne dania. Wskazać trzeba tu także dość duże zróżnicowanie regionalne, ponieważ nieco inaczej wyglądają święta w kuchni podlaskiej czy kaszubskiej. Planując wigilijną ucztę, mamy zatem wbrew powszechnie panującym opiniom duże pole do popisu. Wskazać można jednak pewien zespół produktów, bez których trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Obok sławnego karpia są to głównie: kiszona kapusta, suszone grzyby oraz mak. To właśnie potrawy z makiem cieszą się dużym uznaniem, zwłaszcza wśród dzieci. Mogą one przybierać różną postać. Poza kutią wymienić tu trzeba wigilijne kluski z makiem. Jeżeli brakuje ci dwunastej potrawy, nie idź do sklepu po zupę w kartonie, a skorzystaj zprzepisu na makaron z makiem.
Przepis na kluski z makiem
Do przyrządzenia klusek z makiem będziesz potrzebowała:
- 40 dag makaronu łazanki,
- 40 dag maku,
- 300 ml miodu,
- 3 łyżek masła,
- 1 szklanki posiekanych migdałów,
- 1 szklanki rodzynek,
- skórki z cytryny.
Mak powinien być przelany trzy razy wrzątkiem, dobrze odsączony i drobno zmielony. Makaron należy ugotować z dodatkiem szczypty soli oraz masła.
Mak należy podsmażyć przez chwilę w garnku na maśle razem z miodem, posiekanymi i uprażonymi migdałami i rodzynkami. Następnie do masy tej powinien zostać dodany ugotowany i odsączony makaron. Wszystkie składniki muszą jeszcze przez chwilę się smażyć. Jeśli uznasz, że danie jest za suche, dodaj do niego odrobinę mleka. Przed podaniem potrawę ozdabiamy świeżo startą skórką z cytryny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze