Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki,
woda,
sól,
niecała szklanka maku,
3 łyżki miodu,
1 łyżka skórki pomarańczowej,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Jak przyrządzić?
Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. Następnie odcedzić go na gęstym sitku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa (może być jakakolwiek inna). Wymieszać z miodem i bakaliami.Zagnieść ciasto makaronowe i rozwałkować - pozostawić na troszkę. Później z ciasta wyciąć małe kwadraciki i wrzucić na osoloną wodę, gotować do miękkości.Gotowe kluseczki przelać sporą ilością zimnej wody, tak by się nie sklejały. Poczekać, aż przeschną, a potem wymieszać z masą makową.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia, sitko, wałek, nóż, garnek.
Jak podawać?
Najlepiej przy wigilijnym stole :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Nana |