Składniki:
Ciasto:
- 20 dag mąki pełnoziarnistej (ciemnej),
- 10 dag margaryny,
- szczypta proszku do pieczenia,
- sól,
- 1 jajko.
Farsz:
- torebka mrożonego szpinaku,
- 1 czosnek,
- 1 cebula,
- opakowanie sera Feta,
- 2 pomidory,
- kubeczek kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 15 min do lodówki. Rozlepić na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Zapiekać około 15 min.
Pokroić drobno cebulę i czosnek i obsmażyć na tłuszczyku.
Dodać szpinak i dalej smażyć, dodać ser Feta, pokrojone pomidory i śmietanę, rozbełtane z solą i pieprzem jajka.
Farsz obsmażyć aż stanie się jednolitą masą.Przełożyć do zapieczonego ciasta, piec aż do momentu gdy ciasto będzie kruche i zacznie się zarumieniać. Podawać na ciepło.
Potrzebne przybory:
Piekarnik, patelnia, blacha, miska do zagniecenia ciasta.
Jak podawać?
Na ciepło, można niezłe winko dorzucić :)
Uwagi:
Bardzo dobre i nawet ci co nie lubią szpinaku są zaskoczeni!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 porcji |
Autor | Iska |