Ciasto szpinakowe

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 20 dag mąki pełnoziarnistej (ciemnej),
- 10 dag margaryny,
- szczypta proszku do pieczenia,
- sól,
- 1 jajko.

Farsz:
- torebka mrożonego szpinaku,
- 1 czosnek,
- 1 cebula,
- opakowanie sera Feta,
- 2 pomidory,
- kubeczek kwaśnej śmietany,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć na 15 min do lodówki. Rozlepić na posmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach widelcem. Zapiekać około 15 min.

Pokroić drobno cebulę i czosnek i obsmażyć na tłuszczyku.
Dodać szpinak i dalej smażyć, dodać ser Feta, pokrojone pomidory i śmietanę, rozbełtane z solą i pieprzem jajka.

Farsz obsmażyć aż stanie się jednolitą masą.Przełożyć do zapieczonego ciasta, piec aż do momentu gdy ciasto będzie kruche i zacznie się zarumieniać. Podawać na ciepło.

Potrzebne przybory:

Piekarnik, patelnia, blacha, miska do zagniecenia ciasta.

Jak podawać?

Na ciepło, można niezłe winko dorzucić :)

Uwagi:

Bardzo dobre i nawet ci co nie lubią szpinaku są zaskoczeni!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4-5 porcji
AutorIska

Ciasto szpinakowe: Podobne przepisy

Ciasto szpinakowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy