Składniki:
- 1 kg mąki,
- 20 dag cukru,
- 15 dag margaryny "Kasi",
- 4 zółtka,
- 2 jaja,
- 1 paczka suchych drożdży,
- 1/2 l mleka,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- 1/2 jaja do posmarowania ciasta.
Jak przyrządzić?
Zóltka utrzeć z cukrem na pulchną masę.Tłuszcz stopić.Do utartych zółtek powoli wsypywac mąkę wymieszaną z suchymi drożdzami oraz dolewać lekko podgrzane mleko. Wszystko mieszamy bez skrupułów mikserem używając takich spiralnych mieszadełek.....Początkowo miesza się trochę opornie ale potem jest ok.Kiedy ciasto jest gładkie zaczynamy dolewać ostudzony tłuszcz-ciągle miksując.Dodajemy wanilię, skórkę cytrynową.Teraz możemy wyjąć ciasto z miski i ugniatamy je w rękach do czasu ,aż jest gładkie i nie przykleja się do dłoni.Wkladamy je spowrotem do miski stawiamy w ciepłym miejscu , pzrykrywamy ściereczką i ......czekamy-az urośnie i zwiększy swoją objętość.Wyjmujemy z miski( ciasto nieco "opada")i przekładamy do formy mocno wysmarowanej tłuszczem.Ciasto nakładamy do połowy wysokości formy. (bo urośnie!!!!!)Znów zostawiamy przykryte w cieple do wyrośnięcia.Gdy urośnie(prawie dwukrotnie)smarujemy powierzchnie rozmąconym jajem(koniecznie-bo inaczej popęka!!!!)Pieczemy 40-50 min w mocno nagrzanym piekarniku 200 st.Sprawdzamy drewnianym patyczkiem- nakłuwamy-jezeli patyczek jest suchy-ciasto jest gotowe.
Potrzebne przybory:
Mikser, męskie ręce.
Jak podawać?
kroimy na kawałki-najbardziej smakuje z masłem i dżemem....Babcia zawsze zabraniała jeść gorącego ciasta drożdzowego...ale sprawdziliśmy- mozna!!!!nic się nie dzieje.
Uwagi:
Mistrzem w tym cieście jest mój 13-letni syn.Przy suchych drożdzach nie robi sie tzw. rozczynu.Troszkę wolniej zaczyna ciasto rosnąć ale potem wyrasta pięknie!!!mamy zdjęcia....
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | emikka |