Składniki:
Ziemniaki, kiełbasa (ja używam podwawelską), cebula, czosnek, pieczarki, ser feta, śmietana 22%, ser ostry (ja biorę Morski).
Jak przyrządzić?
Do dużej brytfanki kroję ziemniaki w plasterki tak żeby powstała warstwa ok. 2-3 cm, na to wszystko parę pokrojonych ząbków czosnku, na to cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i ser feta w kosteczkę. Wszystko posypuję przyprawami: sola, pieprzem, czerwoną słodką papryką, oregano i co mi tam jeszce wpadnie w ręce. Następnie DUŻO pieczrek w plasterkach. Całość skrapiam dośc intensywnie olejem z oliwek. Brytfankę przkrywam folią i pieke to wszystko w piekarniku 45 min. (210 stopni). Po tej operacji polewam wszystko śmietaną, opkdładam serem i zapiekam jeszce bez folii 15 minutek.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Danie skonstruowałem na wzór "mamusinego". W dobie ogólnej biedy jest to tanie danie, badzo pożywne i smaczne. Składniki kosztują ok. 25 PLN a jedzenia mamy z żona na cztery dni).
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 porcji |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Marcin |