Moja zapiekanka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ziemniaki, kiełbasa (ja używam podwawelską), cebula, czosnek, pieczarki, ser feta, śmietana 22%, ser ostry (ja biorę Morski).

Jak przyrządzić?

Do dużej brytfanki kroję ziemniaki w plasterki tak żeby powstała warstwa ok. 2-3 cm, na to wszystko parę pokrojonych ząbków czosnku, na to cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę i ser feta w kosteczkę. Wszystko posypuję przyprawami: sola, pieprzem, czerwoną słodką papryką, oregano i co mi tam jeszce wpadnie w ręce. Następnie DUŻO pieczrek w plasterkach. Całość skrapiam dośc intensywnie olejem z oliwek. Brytfankę przkrywam folią i pieke to wszystko w piekarniku 45 min. (210 stopni). Po tej operacji polewam wszystko śmietaną, opkdładam serem i zapiekam jeszce bez folii 15 minutek.

Jak podawać?

Na gorąco.

Uwagi:

Danie skonstruowałem na wzór "mamusinego". W dobie ogólnej biedy jest to tanie danie, badzo pożywne i smaczne. Składniki kosztują ok. 25 PLN a jedzenia mamy z żona na cztery dni).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje8 porcji
Przybliżony koszt25 zł
AutorMarcin

Moja zapiekanka: Podobne przepisy

Moja zapiekanka: wypróbuj również

Powiązane Tematy