Spaghetti z sosem serowym

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron spaghetti,
- po 10-15 dkg 4 rodzajów sera (proponowane: ementaler, gouda, gorgonzola i oscypek - bo ja lubie ostry..),
- śmietana 12%,
- łyżka masła,
- opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, bazylia świeża, świezo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Miksujemy sery na małe kawałki, czy też ścieramy na tarce- jak kto lubi..;) w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy pomieszane i utarte sery... i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia sera i połączenia składników. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę i mieszamy, na końcu dodajemy świeżo zmielony pieprz .. i gotowe:))

Potrzebne przybory:

Mikser/tarka, deska, nóż.

Jak podawać?

Płaski talerz do pasty, przybrane bazylia i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

W wersji z czosnkiem czosnek wyciskamy praską na etapie rozpuszczonego masła ze śmietaną. Najlepiej gorącym polewać makaron ugotowany na lekko twardo i posypać posiekanymi listkami bazylii. Jeśli polejemy reszta sosu pozostały makaron, na drugi dzień mamy super zapiekankę...:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania7 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorInka

Spaghetti z sosem serowym: Podobne przepisy

Spaghetti z sosem serowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy