Składniki:
- makaron spaghetti,
- po 10-15 dkg 4 rodzajów sera (proponowane: ementaler, gouda, gorgonzola i oscypek - bo ja lubie ostry..),
- śmietana 12%,
- łyżka masła,
- opcjonalnie: 2 ząbki czosnku, bazylia świeża, świezo zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Miksujemy sery na małe kawałki, czy też ścieramy na tarce- jak kto lubi..;) w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie dodajemy pomieszane i utarte sery... i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia sera i połączenia składników. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy śmietanę i mieszamy, na końcu dodajemy świeżo zmielony pieprz .. i gotowe:))
Potrzebne przybory:
Mikser/tarka, deska, nóż.
Jak podawać?
Płaski talerz do pasty, przybrane bazylia i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Uwagi:
W wersji z czosnkiem czosnek wyciskamy praską na etapie rozpuszczonego masła ze śmietaną. Najlepiej gorącym polewać makaron ugotowany na lekko twardo i posypać posiekanymi listkami bazylii. Jeśli polejemy reszta sosu pozostały makaron, na drugi dzień mamy super zapiekankę...:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 7 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Inka |