Składniki:
- makaron spaghetti (najlepiej wloski),
- po jednym zółtku na kazda osobę,
- dwa grubsze plastry wędzonego boczku (na 4 osoby),
Jak przyrządzić?
Wrzucic makaron do wrzącej wody i gotować według wskazówek na opakowaniu (sa różne grubości makaronu). W międzyczasie, czyli w ciągu ok. 10 min. przygotowujemy sos. Najpierw trzeba podsmażyć boczek na oliwce z oliwek (użyjcie dużej patelni). Jak już będzie złocisty, dodajcie troszkę śmietany. Niech to wszystko leciutko się spieni. Makaron powinien się już w tym czasie ugotować, należy go odcedzić i wrzucić do sosu, który jest na patelni.Teraz zaczyna sie cała sztuka: trzeba SZYBCIUTKO na to wszystko wrzucić żółtka i garść parmezanu. Natychmiast zamieszać, ale tak, żeby żółtko się nie ścieło. Sos ma wyjść kremowy, wystarczy trzymać patelnie na małym ogniu i mieszać.
Potrzebne przybory:
Spora patelnia, włoscy kucharze nie polewaja makaronu sosem, wrzucają go do naczynia, w którym przygotowują sos.
Jak podawać?
Posypane parmezanem. Absolutny zakaz używania polskiego, żółtego sera - to zupelnie coś innego.
Uwagi:
Wersja dla poczatkujących: żeby żółtko się nie ścieło, w czasie mieszania można sobie przygotować w miseczce żółtko, smietanę i parmezan, wszystko roztrzepać widelcem i wrzucić na patelnie z boczkiem i spaghetti. Ale w tej potrawie zachowanie kolejnosci gwarantuje naprawdę niepowtarzalny smak.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | duuużo |
Autor | aga |