Składniki:
1. Makaron (najlepiej grube "wstążki",
2. Szynka parmeńska (około 5 większych plastrów),
3. Świeżo starty ser parmezan,
4. Kostka masła.
Jak przyrządzić?
Makaron wrzucić do wrzącej obficie osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, w między czasie pokroić w paski sznkę parmeńską. Szynke podzielić na dwie "kupki"; jedną z nich smażyć na 3 łyżkach masła....Kiedy makaron będzie już gotowy wrzucić do niego pozostałą część masła, 3-4 łyżki świeżego parmezanu, podsmażoną szynkę oraz świeżą szynkę. Wszystko dokładnie wymieszać i obficie popieprzyć (świeżo mielony pieprz). Można posypać jeszcze serem parmezan.
Uwagi:
Świetnie pasuje do wytrwanego czerwonego wina.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aga |