Składniki:
- kurczak surowy, podzielony na części, lub udka z kurczaka w ilości zależnej od osób będących na obiadku...
- 4 jabłka lobo,
- cynamon, pieprz cayenne, vegeta, może być imbir, majeranek (niekoniecznie),
- tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kurczaczka podzielić na części, jeśli są to udka to nie dzielić. Mięsko natrzeć przyprawami - vegetą, pieprzem i cynamonem. Następnie podsmażyć mięsko na patelni i zrumienione przełożyć na blaszkę. Obok mięska porozkładać obrane i pokrojone w cząstki jabłak, posypać je cynamonem i majerankiem i piec w piekarniku kurczaczka aż będzie miękki. Zapach nie pozwoli Wam trzymać go długo w niewoli piekarnika.
Potrzebne przybory:
Patelnia, blaszka do pieczenia lub duuuuże naczynko żaroodporne.
Jak podawać?
Kurczak jest świetny z ryżem, ale jeszcze lepszy z pieczonymi ziemniaczkami. Życzę wszystkim smacznego!
Uwagi:
Danie jest wysmienite, poza tym te doznania smakowo - zapachowe, jest to po prostu inne. Bardzo łatwe i nadaje się na przyjęcia ale i na obiadek, czy kolację.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | LA TRAVIATTA |