Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
MARICRUZ • dawno temuMasz ochotę na mięciutkiego i delikatnego kurczaka z dodatkiem zielonych warzyw? Chcesz szybko sporządzić zdrowy obiad? Zapiekany kurczak ze szpinakiem do danie dla ciebie! Sprawdź, w jak prosty sposób go przyrządzić.
Składniki, których potrzebujesz:
- 2 filety z kurczaka,
- pół szklanki siekanego szpinaku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego (bez cukru),
- 5 dag mozarelli,
- oliwa z oliwek,
- pieprz.
Jak to wykonać?
Krok 1: Filety umyj i podziel na części wedle uznania.
Krok 2: Przypraw kurczaka pieprzem i obsmaż z obu stron na oliwie z oliwek (jedna strona powinna być smażona ok. 3 minut). Przełóż do żaroodpornego naczynia
Krok 3: Przygotuj szpinak. Możesz kupić świeży – wtedy ugotuj go i posiekaj. Jeśli nie masz na to czasu, kup gotowy, mrożony szpinak.
Krok 4: Znajdującego się w żaroodpornym naczyniu kurczaka polej przecierem pomidorowym i dodaj do niego szpinak.
Krok 5: Posyp danie mozarellą.
Krok 6: Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut, aż ser roztopi się i lekko przypiecze.
Krok 7: Podawaj z warzywami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze