Kurczak ze szpinakiem
KAROLINA • dawno temuIstnieje kilka sekretów, dzięki którym podane nam potrawy smakują tak bardzo. Profesjonalni kucharze poznają je przez lata i nigdy nie przestają eksperymentować, odkrywając coraz to nowe potrawy. Obok wyboru właściwego przygotowania danych produktów spożywczych niezwykle ważny jest ich aromat i sposób podania. Zupełnie inaczej wyglądają dania, którym nie poświęcamy czasu, układając je na talerzu, niż te w sposób precyzyjny ułożone i ozdobione. Innym bardzo ważnym aspektem wiedzy kulinarnej jest odpowiednie łączenie danych składników. Niektóre z nich pasują do siebie idealnie, podczas gdy zestawienie innych powoduje, że potrawa traci smak. Posiadając takie wiadomości, możemy z łatwością i dużym powodzeniem wymyślać własne przepisy bez ryzyka, że otrzymamy niezbyt smaczne dania. I tak, nieco zmieniając nasze przyzwyczajenia związane z jedzeniem drobiu, możemy odkryć to często przyrządzane przez nas mięso na nowo. Świetnym i mniej klasycznym niż kurczak z frytkami zestawieniem jest połączenie go ze zdrowym szpinakiem. Może to właśnie ta potrawa pozwoli na pozbycie się uprzedzeń z dzieciństwa do tego wyjątkowego produktu.
Potrawy ze szpinaku
Szpinak to warzywo, które bezwzględnie potrzebuje, abyśmy przywrócili je do naszego jadłospisu. W jaki sposób to zrobić, skoro nawet kreskówkowa postać sympatycznego marynarza, który po jego zjedzeniu nabierał nadprzyrodzonej siły, nie skłaniała nas do spróbowania szpinaku? Otóż po pierwsze, zmienić trzeba sposób jego serwowania. Pojawienie się na talerzu zielonej brei nie zachęcało do jedzenia. Należy zaznaczyć, że istnieje cała gama potraw ze szpinaku, które mogą świetnie wyglądać i przede wszystkim smakować. Produkt ten świetnie sprawdza się w zestawieniu z makaronem, ale i różnego rodzajami mięs, na przykład wyobraźmy sobie pierś kurczaka ze szpinakiem bądź zapiekane naleśniki ze szpinakiem. Poza tym niezwykle dobrze komponuje się z zapiekankami, sałatkami, a nawet ciastem francuskim albo półkruchym. Co więcej, połączenie go z awokado i miętą pozwoli na zrobienie orzeźwiającego, zdrowego i pożywnego koktajlu. Ryby i owoce to inne składniki, których dodanie do liści szpinaku tworzy niebanalną propozycję. Zanim jednak skusimy się na tak wyrafinowane zestawienia, warto zapoznać się z przepisem nakurczaka ze szpinakiem. Kurczak w szpinaku nie tylko wygląda niesamowicie apetycznie, lecz także świetnie smakuje.
Przepis na kurczaka ze szpinakiem
Do przyrządzenia piersi z kurczaka ze szpinakiem będziesz potrzebowała:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 opakowania świeżego szpinaku,
- czosnku,
- curry,
- soli,
- pieprzu,
- sera żółtego.
Piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę. Następnie mięso powinno być posypane przyprawą curry. Liście szpinaku trzeba dokładnie umyć i osuszyć. Kolejnym krokiem jest podsmażenie ich na niewielkiej ilości masła wraz z rozgniecionym czosnkiem.
Piersi trzeba podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać do nich szpinak i doprawić solą oraz pieprzem. Całość powinna się dusić jeszcze przez chwilę. Potrawę najlepiej jest serwować razem z ugotowanym ryżem albo makaronem i posypaną startym żółtym serem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze