Polubić szpinak – z czym to jeść?
DAMIESA • dawno temuDla wielu szpinak to potrawa, która swoim wyglądem skutecznie zniechęca do spróbowania. Jednak jak to zwykle bywa z daniami, których forma, czy koloryt raczej nie zachwyca, to nie da się ukryć, że przepisy na kulinarne specjały z dodatkiem szpinaku zyskują wiele właściwości odżywczych. Gdzie zatem można go wykorzystać? Oto kilka podpowiedzi.
Naleśniki – szpinak świetnie wypada w zestawieniu z serami zarówno białym, żółtym, topionym, jak i serem feta. Z innych dodatków można wykorzystać też ziemniaki, pieczarki, jajka, czy zeszkloną wcześniej cebulkę. Wybór składników zależy od nas. Przyrządzona masę warto jednak wzbogacić odrobiną jogurtu naturalnego, by lekko zagęścić konsystencję. Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki i lekko podsmażamy, by się ładnie zarumieniły, a ciasto stało się chrupkie. Całość można na koniec udekorować świeżymi listkami bazylii. Warto wiedzieć, że takie danie jest idealne dla osób odchudzających się, bo szpinak ma niezwykle mało kalorii!
Jajecznica – najlepiej smakuje, gdy szpinak przed dodaniem jajek lekko poddusimy na maśle (wystarczy ok. 10 minut), bądź usmażymy go na patelni z cebulką i czosnkiem. Całość możemy lekko doprawić, choć w takim zestawieniu składników nie jest to konieczne. Lekka i bardzo pożywna propozycja na śniadanie dla dbających o linię. Dla lubiących kulinarne wyzwania polecam wypróbować przyrządzić jajecznicę ze szpinakiem i…krewetkami!
Sałatka– kto powiedział, że jedynym zielonym elementem składowym sałatki na być sałata, czy dodatki w postaci szczypiorku, czy bazylii? Ja proponuję Wam przełamać to stereotypowe myślenie o tej lekkiej przekąsce i wypróbować pomysły na sałatkę właśnie ze szpinakiem. Jeśli chodzi o składniki to proponowałabym wykorzystać pomidorki koktajlowe, zielony ogórek i ser feta. Całość doprawiamy oregano i dodajemy kilka łyżek oliwy. Inną propozycją jest połączenie szpinaku z szynką, serem żółtym, jajkami i podsmażanymi pieczarkami. Dobrze też będzie smakować z podsmażanym boczkiem, ziemniakami i rzodkiewką. Wtedy składniki możemy wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem.
Pizza – okazuje się, że tutaj tez szpinak jest mile widziany. Jako dowód proponuję wypróbować przepis na pizzę z ciasta francuskiego, szpinakiem, suszonymi pomidorami i sosem” serowym” z jedwabistego tofu, jaki znajdziecie na blogu Więcej Yofu.
Pomysły na zielone dania ze szpinakiem można by mnożyć. A jakie kulinarne rozwiązania Wy proponujecie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze