Picie piwa
KAROLINA • dawno temuPiwnych smakoszy jest cała rzesza. Tylko nieliczni nie lubią jego wyjątkowego smaku i orzeźwiających właściwości. Trudno w upalny dzień odmówić sobie choćby szklaneczki tego niskoprocentowego alkoholu. I choć nie jest on uważany za tak szlachetny i wyrafinowany jak oryginalny szampan, to właśnie przy piwie spędzamy największą ilość towarzyskich spotkań. Jego bezpretensjonalność pozwala w szybki i łatwy sposób umilić nam pobyt gości, a także przełamać pierwsze lody. I choć argumentów przytaczanych przez piwoszy przemawiających za piciem tego popularnego trunku jest mnóstwo, to jednak niektórzy się do niego nie przekonują. Którzy z nich mają rację? Czy picie piwa ma jakieś zalety? Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat tego złocistego napoju uwodzącego smakiem, przeczytaj poniższy artykuł.
Picie piwa a zdrowie
Picie piwa, podobnie jak spożywanie jakiegokolwiek produktu spożywczego, ma swoje wady i zalety. Nawet jak przesadzimy z będącą symbolem zdrowia cytryną możemy zaszkodzić zdrowiu swoich zębów. Zanim zaprezentowane zostaną pozytywne aspekty picia piwa, warto wskazać jego złe strony. Okazuje się, że nie wszyscy mogą spożywać nawet najmniejsze ilości alkoholu, dlatego też nie powinny pić tego złocistego trunku kobiety w ciąży, dzieci i osoby cierpiące na niektóre schorzenia, zwłaszcza te związane z zaburzeniami w utrzymaniu prawidłowej wysokości cukru we krwi, nadciśnieniem czy właściwym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. Należy jednocześnie zaznaczyć, że częste picie piwa nie jest wskazane także osobom zupełnie zdrowym. Nawet niskoprocentowe alkohole prowadzą do groźnych uzależnień, dlatego jego spożywanie powinno być kontrolowane. Bardzo ważne, zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę jest to, że alkohol jest bardzo kaloryczny.
Poznawszy związane z omawianym trunkiem zagrożenia, trzeba wskazać zalety picia piwa. Jego niewielkie ilości ze względu na zawarty w nim chmiel mogą być naturalnym sposobem na walkę z bezsennością. Dzięki używanym do procesu jego wytwarzania substancjom posiada on szereg witamin, zwłaszcza tych zaliczanych do grupy B, a także antyoksydantów opóźniających procesy starzenia się. Ten, kto choć raz chorował na nerki wie, że piwo świetnie działa na ich oczyszczenie. Poza tym nawet zagorzali piwosze nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że namiętnie spożywany przez nich trunek działa przeciwnowotworowo, a nawet chroni ich przed niektórymi wirusami. Jeżeli przekonały się zalety picia piwa, zobacz, jakie jego rodzaje wyróżnia się.
Rodzaje piwa
Wyróżnia się obecnie wiele rodzajów piwa uwzględniających różne charakterystyczne dla danego gatunku cechy. I choć ten złocisty trunek wytwarzany jest w podobny sposób, w jaki produkowano go kilka tysięcy lat temu, to jednak z czasem tradycyjna receptura poddawana była wielu eksperymentom. Mówiąc o gatunkach piwa, wskazać można kilka jego typologii.
Po pierwsze, z uwagi na barwę trunku wymienia się piwo jasne i piwo ciemne. W Polsce najbardziej popularne jest uwzględnianie ilości zawartego w nim alkoholu, co pozwoli na wskazanie odmian: bezalkoholowej, jasnej, pełnej, a także mocnej. Jednym z podstawowych składników używanych do produkcji piwa jest słód. Zazwyczaj zatem mówimy o piwie jęczmiennym albo pszenicznym, choć równie dobrze może być ono na przykład orkiszowe. Inną klasyfikacją jest wskazanie, czy dany produkt został poddany, czy też nie procesowi pasteryzacji. Poza tym, oprócz klasycznych piw, dodawane są do nich inne składniki albo aromaty, co pozwala na wyróżnienie piw specjalnych i aromatyzowanych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze