Jak zrobić pesto?
DAMIESA • dawno temuTen niezwykle aromatyczny, a do tego bardzo zdrowy, sos na bazie ziół to jeden z kulinarnych specjałów, które warto wpisać sobie do naszego domowego notatnika kulinarnego. Jak brzmi zatemprzepis na pesto?Potrawy z pesto
Przekrój specjałów, jakie możemy przygotować z tym sosem, jest naprawdę duży. Pesto może być więc dodatkiem do sałatki warzywnej, składnikiem dań na bazie ryżu czy też pełnić funkcję aromatycznego "smarowidła" na kanapki. Znakomicie będzie smakował także makaron z pesto.
Pesto z bazylii
Głównym składnikiem tego sosu jest bazylia, a także drobno starty ser parmezan, kilka ząbków czosnku oraz oliwa z oliwek. Produkty łączymy, aby powstała gęsta papka i gotowe! Co ciekawe, istnieje także odmiana, do której dodaje się suszone pomidory lub tymianek. Przygotowane pesto można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Tak więc można go dowolnie modyfikować według gustu, tak, aby smakował jak najlepiej.
Włoski sos pesto ma szansę stać się jednym z Waszych ulubionych dodatków do potraw. Trzeba tylko się do niego przekonać. Ponoć, jak się raz spróbuje, to nie można oprzeć się jego ponownemu przygotowaniu. A do tego taki sos nie wpłynie negatywnie na naszą sylwetkę! Co tu dużo mówić – same korzyści!
Polecam wypróbować, bo naprawdę warto!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze