Jak zrobić pesto z bazylii?

Warto korzystać ze świeżych ziół i przypraw. Świeża, zielona bazylia jest dostępna w każdym supermarkecie. Możesz włożyć ją do słoika z wodą lub zasadzić w doniczce i w ten sposób doprawiać swoje dania aromatycznymi listkami. Z bazylii łatwo też przygotować pyszne pesto. Trzeba tylko kupić odpowiednie składniki i dokładnie je ze sobą połączyć. Spróbuj sama.

Składniki niezbędne do przygotowania pesto
Przygotuj:

- 2 szklanki świeżych liści bazylii ,
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
- pół szklanki orzeszków piniowych ,
- pół szklanki posiekanej świeżej pietruszki,
- ¾ szklanki tartego parmezanu,
- 1 łyżeczkę soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek.
Wykonanie pesto z bazylii
Ten przepis na pesto z bazylii jest bardzo prosty.
PESTO Z BAZYLII
Jak zrobić oraz do jakich potraw wykorzystać zielone pesto?
Wystarczy włożyć wszystkie (oprócz oliwy z oliwek) produkty do miksera i zrobić z nich jednolitą masę. Kiedy mikser będzie jeszcze działał, wlej oliwę. Pewnie spodziewasz się czegoś jeszcze, ale nic z tego. To już koniec. W ten szybki i prosty sposób przygotowałaś domowe pesto z bazylii. Teraz włóż je do szczelnego pojemnika. Możesz przechowywać je w lodówce około tygodnia.
Jeśli chcesz mieć pesto na dłużej, włóż je do małych słoiczków, polej oliwą z oliwek, szczelnie zamknij i zamroź.
I jak ci smakuje takie domowe pesto? Jest nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe!
Pesto możesz zrobić sam przy pomocy blendera. Skorzystaj ze zniżek na stronie Philips kod rabatowy.

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze