Robimy ratatouille!
DAMIESA • dawno temuRatatouille (czyt. Ratatuj) sporej części z Was kojarzyć może się z tytułem zabawnej animowanej historii o pewnym szczurku. Jednak tematyką filmową nie będziemy się tutaj zajmować. Tą samą nazwę nosi bowiem potrawa, która wywodzisię z Nicei i to właśnie o niej dziś będzie mowa.
Jesteś na diecie? Wyznajesz jedynie zasady kuchni wegetariańskiej? A może po prostu poszukujesz przepisu na lekką, pożywną, a co najważniejsze zdrową potrawę, którą możesz delektować się podczas upałów tego lata? Jeśli na któreś z postawionych pytań odpowiedziałaś twierdząco to ta daniowa propozycja jest właśnie dla Ciebie!
Jeśli chcielibyśmy nadać jej naszą spolszczoną nazwę chyba najodpowiedniejszym określeniem byłaby nazwa „warzywny gulasz”, bo choć spotkać można wiele różnych wariacji na temat w kwestii przyrządzania ratatouille to podstawa jego smaku jest niezmienna. Znajdziemy więc to pomidory, cebulę, cukinię, paprykę i bakłażany (te ostatnie warto wcześniej posypać solą i pozostawić, aby warzywo się lekko „przegryzło” i nabrało intensywniejszego smaku).
Warzywa te podsmażamy na oliwie na złoto. Najpierw warto zająć się cebulką, która musi lekko zeszklić się na patelni. Potem dodajemy paprykę, pomidorki. Możemy też wpleść do całości przeciśnięty czosnek. Dopiero gdy składniki ładnie się połączą wrzucamy kolejne warzywa. Najlepiej, jeśli są one pokrojone na większe kawałki. Mogą to być plastry, kostki, czy paseczki. Nie mogą to być natomiast zbyt małe kawałki, bo w przeciwnym razie całość zmieni się w mało apetyczną masę, gdzie trudno będzie dojrzeć jakiekolwiek części składowe dania. Pamiętajmy by bakłażany i cukinie zawsze smażyć ze skórką! Tak przygotowane warzywa w następnym etapie dusimy doprawiając w tym czasie solą, pieprzem, listkami laurowymi, czy octem winnym. Spotyka się także potrawę tą wzbogaconą nutką oregano, bazylii, czy imbiru.
Danie to można podawać z serem feta, rybami, mięsem, jajkiem w koszulce lub grzankami z parmezanem. Wszystko zależy od naszej kreatywności, bo potrawa ze względu na swoją formę stwarza nam spore pole do popisu w kwestii dobierania do niej smacznych dodatków. Świetnym pomysłem jest także dodanie ratatouille z makaronem, czy ryżem.
A co do dekoracji ratatouille? Możemy użyć np. listków mięty lub tymianku.
W czasie wakacyjnym, jeśli nie w głowie nam stanie nad gorącą patelnią możemy także to danie przygotować na grillu. Taki śródziemnomorski posiłek na pewno zaskoczy zaproszonych gości. W tym przypadku danie podajemy skropione oliwą.
Jak Wam się widzi ten prowansalski przepis?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze