Składniki:
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów,
- 2 cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 1 duży bakłażan,
- 2 cukinie,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 2 listki laurowe,
- tymianek,
- sól,
- pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić i zdjąć skórkę. Pokrajać na spore kawałki. Jeśli uzywamy pomidorów z puszki - oczywiście omijamy to zdejmowanie skórki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodac paprykę pokrajaną w cienkie paski. Smażyć przez 5 minut. Dorzucić bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory. Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrajaną w plasterki, przeciśnięty czosnek, liście laurowe i reszte przypraw.
Jak podawać?
Podawać np. z bagietką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | bromba |