Ryż po meksykańsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 parówek,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasolki,
- 2 małe cebule,
- 3 woreczki ryżu,
- chili,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę wraz z parówkami pokrojonymi w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 5 minut, aż cebula i parówki nabiorą ładnego koloru.
2. W tym samym czasie zaczynamy gotować ryż.
3. Do parówek następnie dołączamy kukurydzę i czerwoną fasolkę wraz z zalewą, z której utworzy się później sos.
4. Wszystko dusimy pod przykryciem, czasami mieszając.
5. Gdy uznamy, że potrawa jest gotowa przyprawiamy chili w proszku ( nie za dużo, ok. pół łyżeczki ); solą i pieprzem.
6. Ugotowany ryż można połączyć z przygotowanymi składnikami, wówczas będzie miał "tłustszy" wygląd. Można również polać ryż powstałym sosem.

Jak podawać?

Wino czerwone wyśmienicie pasuje.

Uwagi:

Polecam połączyć sos z ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćśrednio
Przybliżony koszt13 zł
Autorgulietta

Ryż po meksykańsku: Podobne przepisy

Ryż po meksykańsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy