Składniki:
- 6 parówek,
- puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasolki,
- 2 małe cebule,
- 3 woreczki ryżu,
- chili,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę wraz z parówkami pokrojonymi w kostkę. Na ogniu zostawiamy przez około 5 minut, aż cebula i parówki nabiorą ładnego koloru.
2. W tym samym czasie zaczynamy gotować ryż.
3. Do parówek następnie dołączamy kukurydzę i czerwoną fasolkę wraz z zalewą, z której utworzy się później sos.
4. Wszystko dusimy pod przykryciem, czasami mieszając.
5. Gdy uznamy, że potrawa jest gotowa przyprawiamy chili w proszku ( nie za dużo, ok. pół łyżeczki ); solą i pieprzem.
6. Ugotowany ryż można połączyć z przygotowanymi składnikami, wówczas będzie miał "tłustszy" wygląd. Można również polać ryż powstałym sosem.
Jak podawać?
Wino czerwone wyśmienicie pasuje.
Uwagi:
Polecam połączyć sos z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 13 zł |
Autor | gulietta |