Warzywne penne - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron penne lub pennette (0,5kg), 1/2 kubka 36% śmietany, 2 lub 3 ziemniaki, por, brokuły, kalafior, szklanka białego wytrawnego wina, około 2 litry bulionu (0,5 litra odstawiamy na bok), plaster masła (lub oliwa z oliwek), starty żółty ser (najlepiej parmegiano) cząber (lub estragon), sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w pokażną kostkę, pora opłukać, rozpołowić i pokroić w paski (3-4cm), brokuły i kalafior opłukać i porozdzielać różyczki. Na dnie, w którym będziemy gotować makaron i całe danie umieszczamy masełko (lub oliwe z oliwek) i rozpuszczamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora i dusimy przez minutkę na średnim ogniu. Gdy minie 60 sekund wlewamy wino i dusimy jeszcze przez około 2 minuty na wolnym ogniu. Po tym czasie wlewamy bulion (1,5l). Gdy się zagotuje wrzucamy penne i gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 7 minut. Jeśli makaron wchłonął część bulionu należy go uzupełnić. Teraz dodajemy brokuły oraz pora i dolewamy pozostała część buliony. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu przez około 4-5 minut. Jak tylko makaron wraz z różyczkami kalafiora jest miękki, dodajemy śmietanę i cząber, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy na bardzo małym ogniu na kilka chwil i serwujemy.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowania makaronu, deska do krojenia, nóż.

Jak podawać?

Głębokie talerze.

Uwagi:

Pamiętajmy, że ziemniaki i kalafior potrzebują więcej czasu niż por i brokuły aby stać się miękkie. Dlatego gotujemy je z makaronem od samego początku. Jeśli chodzi o bulion część zostanie wchłonięta przez penne, część wyparuje. Z tego powodu 0,5 litra buliionu musimy mieć pod ręką. Po drugie ziemniaki zagęszczają całą potrawę podczas gotowania swoim "kleikiem". Błagam i proszę, nie przegotujcie warzyw ani makaronu. W naszym cudownym kraju uwielbiamy to robić. Jeśli dojdzie do tego straszliwego momentu gdy w garnku będzie tylko makaron i jakiś zielonkawo białawy płyn oznaczać to będzie, że przygotowaliśmy posiłek dla 6-12 miesięcznego noworodka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt12 zł
AutorPetrus

Warzywne penne: Podobne przepisy

Warzywne penne: wypróbuj również

Powiązane Tematy