Kurczak w rozmarynie i bialym winie

Przepis kulinarny

Składniki:

- Piers z indyka lub kurczaka,
- Slodka smietana,
- Biale wytrawne wino,
- Maslo,
- Rozmaryn,
- Sol, pieprz, czosnek granulowany i wegeta.

Jak przyrządzić?

Piersi kroimy jak na schabowe i lekko rozbijamy. Przyprawiamy sola, pieprzem, wegeta, czosnkiem i rozmarynem(polecam swiezy ale moze byc tez suszony).Na patelni rozgrzewamy troszke maselka i smazymi kazda czesc z obu stron na zloty kolor , jak bedzie juz podstamozone zalewamy bialym winem( nie zalowac winka i tak odparuje a aromat pozostanie)Jesli naraz nie zmiesci sie na jednej patelni to za kazdym razem po posmazeniu zalewamy winem. Przekladamy do garnka miesko i dolewamy uzyskany sos ; Dolewamy slodka smietane okolo 250 ml. Gotowac powoli,az smietanka troche zgestnieje. Nie podaje proporcji bo robie to na wyczucie a jak czegos jest malo do mozna bez obaw dodac.

Jak podawać?

Polecam do tego ryz gotowany na sypko i zielona salatke, (Sos balsamicznym, oliwa z oliwek swieza bazylia i odorobina kaparow,troszke cebulki i czosnku drobniutko posiekanego, sol, pieprz cukier mieszamy w miseczce i polewamy salatke).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autorsilvia

Kurczak w rozmarynie i bialym winie: Podobne przepisy

Kurczak w rozmarynie i bialym winie: wypróbuj również

Powiązane Tematy