Sk艂adniki:
- Piers z indyka lub kurczaka,
- Slodka smietana,
- Biale wytrawne wino,
- Maslo,
- Rozmaryn,
- Sol, pieprz, czosnek granulowany i wegeta.
Jak przyrz膮dzi膰?
Piersi kroimy jak na schabowe i lekko rozbijamy. Przyprawiamy sola, pieprzem, wegeta, czosnkiem i rozmarynem(polecam swiezy ale moze byc tez suszony).Na patelni rozgrzewamy troszke maselka i smazymi kazda czesc z obu stron na zloty kolor , jak bedzie juz podstamozone zalewamy bialym winem( nie zalowac winka i tak odparuje a aromat pozostanie)Jesli naraz nie zmiesci sie na jednej patelni to za kazdym razem po posmazeniu zalewamy winem. Przekladamy do garnka miesko i dolewamy uzyskany sos ; Dolewamy slodka smietane okolo 250 ml. Gotowac powoli,az smietanka troche zgestnieje. Nie podaje proporcji bo robie to na wyczucie a jak czegos jest malo do mozna bez obaw dodac.
Jak podawa膰?
Polecam do tego ryz gotowany na sypko i zielona salatke, (Sos balsamicznym, oliwa z oliwek swieza bazylia i odorobina kaparow,troszke cebulki i czosnku drobniutko posiekanego, sol, pieprz cukier mieszamy w miseczce i polewamy salatke).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | silvia |