Dobieranie wina do potrawy nie musi być wcale wielką sztuką. Jednakże dość często może wprawić nas w zakłopotanie. Zwłaszcza dziś, gdy mamy tak ogromny wybór zarówno win, jak i potraw. Koncentrując się na podstawowych właściwościach win i smaku potraw na pewno uda nam się znaleźć odpowiednie połączenie.
Kiedy będziemy chcieli dobrać wino do potrawy, najlepiej skupić się na głównym składniku, bądź najbardziej wyrazistym posmaku potrawy. Łatwo jest dobrać wino do kurczaka, który jest zrobiony w najprostszy sposób. Jednak kurczak tajski w curry będzie już większy wyzwaniem.
Jeśli znowu potrawa przygotowana jest na bazie innego alkoholu, np. w piwie; lepiej podać do niej trunek, który stanowi jej podstawę.
W restauracji jednak czasem trzeba będzie wybrać wino, które musi pasować do wykwintnej potrawy. W takim wypadku dobrze jest patrzeć na wina, które świetnie nadają się do różnych dań. Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, czy owocowy Merlot lub Pinot Noir pasują świetnie do ryby oraz lżejszych dań mięsnych. Wina różowe (rose) są dość uniwersalne i mogą iść w parze z szeroką gamą dań, od sałatek do łagodnie przyprawionych dań.
Podam Wam teraz parę ogólnych wskazówek na temat dobierania wina do potrawy.
Wina owocowe
Należy podawać je jako aperitif. Dobrze pasują do ryby lub białego mięsa. Należy jednak pamiętać, aby nie przytłaczać winem smaku potrawy.
Wina słodkie i deserowe
Wina słodkie lepiej nadają się do warzyw. Najlepiej takich, jak marchewki (same w sobie są słodkie). Nie dobrze jest serwować wina deserowe do słodyczy. Jednak z serem żółtym, czy pleśniowym lub winogronami smakują wyśmienicie.
Intensywność aromatu
Bogate aromatycznie potrawy najlepiej podawać z intensywnymi winami. Nie należy serwować takich win do subtelnych smaków.
Wino beczułkowe, leżakowane
Wina beczułkowe najlepiej smakują z wędzoną rybą lub mięsem. Nie powinniśmy podawać ich z bardzo ostrymi potrawami.
Podałem tutaj tylko część rad. Pamiętajmy, że nie powinny nas one ograniczać w eksperymentowaniu i poszukiwaniu najbardziej odpowiedniego dla nas smaku wina.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze