Śledź w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite
MONIKA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Ryby i rozmaite potrawy z ryb to nieodłączne elementy wigilijnego stołu. To dobrze, biorąc pod uwagę fakt, że Polacy spożywają średnio jedynie 0,5 kg ryb w miesiącu (jemy głównie mięso). Są smaczne, zdrowe i niedrogie, a jednak wciąż niedoceniane.
Choć to karp jest gwiazdą wigilijnego stołu, postanowiłam przyrządzić trochę mniej prestiżową, ale zacną rybę — śledzia.
Wartości odżywcze śledzi
Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajanego białka. Mają też sporo dobrego tłuszczu — aż 16 g w 100 g. Składa się on m.in. z kwasu EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu. Są też zdrowe kwasy OMEGA-3, które pozytywnie wpływają na naszą pamięć i koncentrację.
Ryby te zasilają nasz organizm w cynk, żelazo, fosfor i jod. Zwiększają też odporność organizmu w okresie zimowym.
Podsumowując — samo zdrowie!
Najpopularniejszym typem śledzia jest matias, czyli złowiona wiosną młoda rybka. Kupione filety są bardzo słone, dobrze jest zatem namoczyć je najpierw w zimnej wodzie mineralnej, by wypłukać sód, który zwiększa ciśnienie krwi.
Śledź smakuje dobrze w wielu wersjach. Ja, z myślą o zbliżających się wielkimi krokami Świętach Bożego Narodzenia, wybrałam wariant słoikowy, by danie przegryzło się w ciągu najbliższych dni i smakowało wyśmienicie podczas wigilijnej kolacji.
Przepis na śledzia w musztardzie z zielonym pieprzem Kamis Specialite
Składniki:
- 8 filetów śledzi (matias),
- ½ słoiczka musztardy z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis Specialite,
- 3 średnie cebule,
- olej,
- kilka liści laurowych,
- kilkanaście kulek ziela angielskiego,
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony) czarny lub kolorowy Kamis Specialite,
- sól morska ziołowa Kamis Specialite,
- duży słoik (najlepiej szczelnie zamykany, o szerokim otworze).
Przygotowanie:
- Płuczemy śledzie, a następnie moczymy je w zimnej wodzie przez 1 godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę.
- Cebule kroimy w plasterki.
- Śledzie przekładamy na talerz i smarujemy musztardą z zielonym pieprzem młotkowanym Kamis Specialite z obu stron.
- Kroimy filety na mniej więcej równe kawałki (1 większy filet to ok. 5 kawałków)
- W słoiku układamy warstwami (co jakiś czas dociskając widelcem):
- plastry cebuli,
- pieprz kolorowy Kamis Specialite, sól morska ziołowa Kamis Specialite,
- kulki ziela angielskiego, liść laurowy,
- olej,
- kawałki śledzia.
Po wypełnieniu słoika zamykamy go szczelnie i wkładamy do lodówki.
Śledzie są gotowe do zjedzenia po min. 24 godzinach.
Tak przygotowane danie jest zarówno jedną z potraw na wigilijnym stole, jak i znakomitą przekąską, dodatkiem do kanapek, a nawet… zagryzką.
Smacznych Świąt!
Dowiedz się więcej o produktach z linii Kamis Specialite.
//
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze