Poznaj smaki południowego Tyrolu
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuRoter Hahn to związek ponad 1700 farm agroturystycznych w południowym Tyrolu, które zwiedzającym oprócz niezwykle malowniczych krajobrazów oferują także ogromną różnorodność produktów regionalnych. W tym obszarze Włoch szczególnie wyraźne jest połączenie tradycji, sztuki i kuchni. Co ciekawe, turyści przybywający do Roter Hahn mają możliwość nie tylko spróbować alpejskich specjałów, lecz także własnoręcznie je przyrządzić.
Roter Hahn może się pochwalić bogactwem naturalnych górskich produktów, a szczególnym powodem do dumy tamtejszych farmerów jest uprawa owoców i warzyw. Południowy Tyrol słynie bowiem z soczystych jabłek, zdrowych pomidorów oraz słodkich malin i moreli. Roter Hahn jest idealnym miejscem dla wielbicieli wędlin i mięs. Turyści szczególnie chwalą sobie smak sporządzanej według starodawnej receptury szynki „Speck” oraz tradycyjnych tyrolskich kiełbasek. Kolejnym słynnym specjałem włoskich farm agroturystycznych są twarde sery dojrzewające, sery pleśniowe i mozarelle.
Jedną z najpopularniejszych potraw południowego Tyrolu są knedle. Tu znajdziemy je zarówno w wersji na słodko – z owocami, na słono – z mięsem, jak i w formie wegetariańskiej. Chociaż przygotowywane są one w niemalże każdym gospodarstwie alpejskim, jedynie wybrane z nich zostały członkami Roter Hahn. Aby się do niego dostać należy wytwarzać produkty najwyższej jakości. Warto odwiedzić to miejsce jesienią, kiedy odbywają się liczne degustacje wina z południowego Tyrolu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze