Potrawy włoskie
DAMIESA • dawno temuKuchnia włoska bardzo często korzysta z bukietów warzyw doprawianych przy użyciu aromatycznych przypraw takich jak oregano, bazylia czy estragon. Do tego spora część tamtejszych dań posiada w swoim składzie pyszny ser parmezan, który topiąc się na nich pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku tworzy smak, któremu nie sposób się oprzeć. Do takich właśnie kulinarnych propozycji, które łączą wszystkie wymienione wyżej składniki należą lasagne czy risotto.
Jak przyrządzić lasagne z mięsem mielonym?
Takie danie na obiad choć jest bardzo kaloryczne, to jednak kusi swoją formą i apetycznym zapachem do tego stopnia, że nawet osoby dbające o szczupłą sylwetkę, nie potrafią sobie go od czasu do czasu odmówić. Jak zrobić lasagne? Otóż należy przygotować następujące składniki: płaty makaronowe, opakowanie wieprzowego mięsa mielonego, przecier pomidorowy, suszone pomidory, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy, 2 jajka, szklanka pokrojonych w małe cząstki ananasów w syropie, 40 dag sera żółtego parmezan oraz przyprawa oregano. Aby przygotować farsz do lasagne, w pierwszej kolejności należy przygotować mięso. W tym celu trzeba je połączyć z jajkiem i ugnieść na gładką masę, którą smaży się na patelni, aż osiągnie biały kolor. Należy pamiętać o tym, aby cały czas ją rozdrabniać, by powstały małe kawałki. Kiedy mięso będzie już gotowe, łączy się je z odsączonymi wcześniej z nadmiaru płynu ananasami, kukurydzą, pokrojonymi pomidorami oraz papryką, a następnie całość doprawia oregano i miesza z przecierem pomidorowym. Na koniec warto także dodać połowę podanej proporcji sera żółtego. Tak przyrządzone nadzienie układa się warstwowo na płatkach makaronowych, a po włożeniu do żaroodpornego naczynia, wierzch posypuje się pozostałą częścią sera żółtego. Czas pieczenia wynosi ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu lasagne można ją udekorować listkami bazylii i podawać z sosem pomidorowym. Ważna uwaga: chcąc, aby potrawa była nieco bardziej aromatyczna, można także wkomponować w jej składniki papryczkę chili czy dodać kilka ząbków czosnku.
Jak zrobić risotto z warzywami i kurczakiem?
Choć dużo bardziej dietetyczne będzie risotto jedynie z duszonymi warzywami, to nie da się zaprzeczyć, że dodatek kurczaka i wkomponowany w składniki ser żółty doda tej potrawie jeszcze lepszego smaku i pozwoli najeść się do syta. Jak zrobić risotto z warzywami i mięsem? Składniki potrzebne do wykonania tego włoskiego specjału to: filet z kurczaka, woreczek ryżu, 2 cebule, kilka suszonych pomidorów, 30 dag sera parmezan, 500 ml bulionu rosołowego, 15 dag pieczarek, pół puszki zielonego groszku, ząbek czosnku, posiekany tymianek oraz sól i pieprz. Potrawę najlepiej przyrządza się w woku. W pierwszej kolejności na patelni należy zeszklić posiekaną cebulkę, a następnie dodać do niej pieczarki, kawałki kurczaka i pokrojone suszone pomidory. Kiedy składniki lekko się podsmażą dorzuca się do nich ugotowany wcześniej ryż, zielony groszek, a całość zalewa bulionem, doprawia tymiankiem, solą oraz pieprzem i dusi pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Danie podaje się udekorowane startym serem parmezan.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze